ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΙΓΕΑ

Ο Αιγεύς ξεκινά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά με νέους Εταίρους!

Με μεγάλη μας χαρά σας ενημερώνουμε ότι το νέο ακαδημαϊκό έτος μάς βρίσκει πιο δυνατούς και με περισσότερους Εταίρους. Στην κεντρική ομάδα του Αιγέα εντάχθηκαν οι: Θεόδωρος Γιαννόπουλος, Άρτεμις Καρναβά, Αναστασία Παπαθανασίου, Βασίλης Πετράκης και Μαρία Χουντάση. Τους ευχαριστούμε θερμά, που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας.

 

Βιογραφικά νέων Εταίρων:

Θεόδωρος Γιαννόπουλος

Ο Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000) και διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης (2007). Η διδακτορική του διατριβή δημοσιεύτηκε το 2008 στα γερμανικά με τίτλο Η Αχαΐα στην Μυκηναϊκή εποχή και το φαινόμενο των ταφών πολεμιστών κατά τον 12ο-11ο αιώνα π.Χ. (Dr. Rudolf Habelt, Βόννη). Μετά το τέλος του διδακτορικού στράφηκε στην μεταδιδακτορική εκείνη έρευνα που είχε ως προϊόν το βιβλίο «Πόθεν και πότε οι Έλληνες;» Οι υπεύθυνες απαντήσεις της επιστήμης και η παρούσα κατάσταση της έρευνας για την πρώτη αρχή του ελληνικού πολιτισμού (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012, Λυκούργειο Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 2013), το οποίο έτυχε μιας ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τους επιστημονικούς φορείς, το αναγνωστικό κοινό και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή εργάζεται ως διδάσκων και συντονιστής Θεματικών Ενοτήτων στο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ασκώντας παράλληλα ερευνητική, συγγραφική και μεταφραστική δραστηριότητα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο, το ινδοευρωπαϊκό πρόβλημα και η προϊστορία των γλωσσών, καθώς επίσης και ζητήματα αρχαιολογικής θεωρίας, επιστημολογίας και πολιτιστικής ανθρωπολογίας του παρελθόντος και του παρόντος.

Άρτεμις Καρναβά

Η Άρτεμις Καρναβά είναι επιστημονική συνεργάτης στην Ακαδημία Επιστημών Βερολίνου-Βραδεμβούργου, όπου έχει αναλάβει την επιμέλεια και έκδοση του επιγραφικού συντάγματος των κυπριακών συλλαβικών επιγραφών της 1ης χιλ. π.Χ. για λογαριασμό της σειράς των Inscriptiones Graecae (της συλλογής και έκδοσης ελληνικών επιγραφών). Έχει πτυχίο από το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην αρχαιολογία (1993), μεταπτυχιακό τίτλο από το τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ με ειδίκευση στη Θεωρητική Αρχαιολογία (1995)και διδακτορικό τίτλο από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών με θέμα την κρητική ιερογλυφική γραφή της 2ης χιλ. π.Χ. (2000). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την αρχαιολογία και την επιγραφική της ανατολικής Μεσογείου από την 3η ως την 1η χιλ. π.Χ. Έχει ανασκάψει σε διάφορες θέσεις ανά την Ελλάδα για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, και έχει καταλάβει ερευνητικές μετα-διδακτορικές θέσεις στα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Βιέννης.

Αναστασία Παπαθανασίου

Η Αναστασία Παπαθανασίου πήρε το πτυχίο αρχαιολογίας το 1988 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ph.D. το 1999, από το University of Iowa και από το 1996 δουλεύει στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι κύριοι τομείς έρευνάς της είναι η φυσική ανθρωπολογία, η βιοαρχαιολογία, η παλαιοδιατροφική ανάλυση με σταθερά ισότοπα, η ανάλυση ταφικών πρακτικών και γενικά η προϊστορική αρχαιολογία. Έχει συνεργαστεί και αναλύσει υλικό από έναν αριθμό θέσεων κυρίως Νεολιθικών και της Εποχής Χαλκού από όλη την Ελλάδα, έχει συγγράψει πάνω από 50 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και βιβλία και έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία, ένα για την ανασύσταση της διατροφής στην Ελλάδα από τη Νεολιθική Εποχή ως τους Βυζαντινούς χρόνους και δύο για το σπήλαιο Αλεπότρυπα, το τελευταίο από τα οποία είναι η συνολική δημοσίευση όλου του ανεσκαμμένου υλικού του σπηλαίου από το 1970.

Βασίλης Πετράκης

Ο Βασίλης Πετράκης έλαβε το διδακτορικό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010. Από το 2007 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στη μελέτη των Αιγαιακών πολιτικών οικονομιών της 2ηςχιλιετίας π.Χ. από ποικίλες σκοπιές, ανθρωπολογικές, αρχαιολογικές ή επιγραφικές. Η μελέτη των Αιγαιακών γραφών και των διοικήσεων που αυτές υπηρετούσαν αποτελεί το βασικό άξονα του ερευνητικού του έργου, των διαλέξεων και συμμετοχών του σε πλήθος διεθνών επιστημονικών συναντήσεων, αλλά και των δημοσιευμάτων του. Έχει προσφέρει σεμιναριακά μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin (Program in Aegean Scripts and Prehistory). Συμμετέχει σε προγράμματα ανασκαφών και μελετών υλικού από τον προϊστορικό οικισμό στο Κουκονήσι Λήμνου, τη μυκηναϊκή εγκατάσταση στην Ίκλαινα Μεσσηνίας, το Μινωικό ανάκτορο στη Ζάκρο Σητείας και του μυκηναϊκού ανακτόρου στον Άγιο Βασίλειο Λακωνίας. Στη Ζάκρο οργανώνει την εκ νέου μελέτη και αναδημοσίευση των Μινωικών επιγραφών και διοικητικών τεκμηρίων για το πρώτο μέρος της οποίας έλαβε το Michael Ventris Memorial Award για το 2011-2012 από το Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Λονδίνου. Στον Άγιο Βασίλειο μελετά τις επιγραφές Γραμμικής Β και άλλα διοικητικά τεκμήρια με στόχο την τελική τους δημοσίευση.

Μαρία Χουντάση

Η Μαρία Χουντάση έλαβε το πτυχίο της στην Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 2000. Εν συνεχεία, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Sheffield και το 2011 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ερμηνεία του προϊστορικού αρχαιολογικού υλικού, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, μέσα από το πρίσμα φαινομενολογικών ανθρωπολογικών προσεγγίσεων. Επιπλέον, ασχολείται με την προσέγγιση της έννοιας της θρησκείας, κυρίως στις κοινωνίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, μέσα από τη μελέτη των τελετουργικών πρακτικών και δρώμενων. Έχει εργαστεί για πολλά χρόνια σε Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και συμμετείχε σε πολλές σωστικές και συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, τη Θήβα και την Αθήνα. Παράλληλα, συμμετείχε σε ερευνητικά έργα αρχαιολογικού, αλλά και σύγχρονου εικαστικού ενδιαφέροντος. Έχει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων και παρουσιάσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.