Εργασίες συντήρησης στο Μυκηναϊκό τείχος της Ακρόπολης Αγ. Ανδρέα Σίφνου
Γιάννης Π. Σταϊκόπουλος Πρακτικά Δ’ Διεθνούς Σιφναϊκου Συμποσίου, Σίφνος 25-26 Ιουνίου 2010, Αθήνα 2013, 21-28.
From the introduction (in Greek)
Η ακρόπολη του Αγ. Ανδρέα προστατεύεται από ισχυρό-σύνθετο οχυρωματικό σύστημα, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την μυκηναϊκή εποχή σε τρεις φάσεις. Αποτελείται από το εσωτερικό κυκλώπειο τείχος με σειρά προμαχώνων και πύργο, το εξωτερικό οδοντωτό τείχος και βαθιά ξηρή τάφρο ανάμεσά τους, πλάτους 2,00-2,20μ. Μετά την μυκηναϊκή εγκατάλειψη, τμήμα της οχύρωσης κατέρρευσε, γεμίζοντας την τάφρο με ογκόλιθους μέχρι ύψους 3,00 μ. περίπου.
Με τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου αποκαλύφθηκε το εξωτερικό τείχος και διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζει σε ορισμένα σημεία προβλήματα ως προς τη διατήρηση του, τα οποία είχαν προκληθεί από την αρχαιότητα πριν από την τελική κατάρρευσή του. Η αντιμετώπισή τους έπρεπε να γίνει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω φθορά. Για τον σκοπό αυτό εκπονήθηκε μελέτη στερέωσης και συντήρησης σε συνεργασία με τον κ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη, αρχιτέκτονα-μηχανικό της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, βασισμένη στα κριτήρια του Χάρτη της Βενετίας, του 1964, που αφορούν στην Αποκατάσταση-Συντήρηση Μνημείων και Μνημειακών Συνόλων. Έτσι, πραγματοποιήθηκαν φωτογραφίσεις, αποτυπώσεις και διάφορες μετρήσεις. Επί πλέον, σε συνεργασία με τον κ. Αθανάσιο Στεργίου, πολιτικό μηχανικό της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, έγιναν μετρήσεις για αρκετό χρονικό διάστημα, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν τυχόν μετατοπίσεις ή μεταβολές του κατακόρυφου άξονα δόμησης του τείχους. Τα στοιχεία αυτά οργανώθηκαν και αποτέλεσαν την βάση δεδομένων τεκμηρίωσης για τις τελικές προτάσεις επέμβασης, οι οποίες είναι πλήρως αναστρέψιμες.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.