Η πιθανή μορφολογία της μεταξύ ΒΑ Λευκάδος και Ακαρνανίας περιοχής στα μυκηναϊκά και ιστορικά χρόνια έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση, όπως προκύπτει από τις φιλολογικές πληροφορίες
Πάνος Γ. Ροντογιάννης Επετηρίς Εταιρείας Λευκαδίτικων Μελετών τόμος ΙΒ΄ (2009-2011) [2013], 13-38
From the introduction (in Greek)
Στα πρώτα δύο κεφάλαια της Ιστορίας της Νήσου Λευκάδος (τ. Α’, Αθήνα, Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, 1980) παρακολουθήσαμε σύντομα τη γεωλογική ιστορία της Λευκάδος και μιλήσαμε και για τα εργαλειακά κατάλοιπα του μεσολιθικού ανθρώπου στο νησί γύρω στα 40.000 χρόνια πριν από την εποχή μας. Κατά την περίοδο αυτή -τέλος της Πλειστοκαίνου, αρχές της Ολοκαίνου (Βούρμιος περίοδος) έως γύρω στα 10.000 χρόνια πίσω-, που ήταν εξαιρετικά ψυχρή, η στάθμη της θάλασσας εξαιτίας των παγετώνων βρισκόταν 100 ή και περισσότερα μέτρα κάτω από τη σημερινή στάθμη, με αποτέλεσμα όχι μόνον η Λευκάδα, αλλά και η Κέρκυρα και η Κεφαλληνία να είναι ενωμένες με την απέναντι στερεά, πράγμα που επέτρεψε στον νεαντερτάλιο άνθρωπο να περάσει στα νησιά του Ιονίου. Από την ένατη, όμως, χιλιετία πριν από μας ακολούθησε μια γενική κλιματολογική μεταβολή. Το κλίμα έγινε θερμό και ξερό, προσόμοιο με της εποχής μας, με αποτέλεσμα την τήξη των παγετώνων και την ανύψωση της επιφάνειας της θάλασσας στη σημερινή περίπου στάθμη.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.