Χαιρώνεια
Hara Tzavella-Evjen (with contibutions by Evgenia Adam, Kyriaki Hadjilazaridou & Catherine Perlès)
City: Αthens
Year: 2012
Publisher: The Archaeological Society at Athens
Series: Library of the Archaeological Society at Athens 275
Description: Paperback, 204 p., 56 b/w illustrations and tables, 2 illustrations in color, 31 plates, map, charts, 28,4x21,1 cm
From the introduction (in Greek)
Η Βοιωτία είναι μία εύφορη περιοχή της Ελλάδος με επαρκή ύδρευση, αλλουβιακά κατά το πλείστον εδάφη και καλή ισορροπία πεδινών και ορεινών εκτάσεων για καλλιέργεια, κυνήγι, βοσκή και ξυλεία. Η Χαιρώνεια βρίσκεται στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού ποταμού, που όχι μόνον ύδρευε την αρχαία Βοιωτία, όπως και σήμερα, αλλά χρησίμευε και ως επικοινωνιακός ιστός ανάμεσα στην κεντρική-δυτική Βοιωτία και τη Φωκίδα-Δωρίδα από όπου πηγάζει. Οι παλαιότερες αλλουβιακές αποθέσεις της περιόδου 50.000-10.000 π.Χ. είναι πλούσιες σε σίδηρο αλλά όχι οι πιο κατάλληλες για γεωργικές δραστηριότητες, ενώ οι νεότερες αλλουβιακές άποθέσεις είναι προσφορότερες για καλλιέργεια· έπάνω σ’ αυτές οι νεολιθικοί κάτοικοι ανέπτυξαν τον πολιτισμό τους.
Στο πρώτο μέρος της παρούσας μελέτης επιχειρείται η σύνθεση των δεδομένων από τα δημοσιεύματα του Σωτηριάδη και η κατά το δυνατόν αποκατάσταση της εικόνας των ανασκαφών στην ΤΜ, όπως έγιναν και περιγράφηκαν από τον ανασκαφέα. Η τοπογραφία, η περιγραφή των στρωμάτων, τα αρχιτεκτονικά, ταφικά, κεραμικά και άλλα ευρήματα, όπου αναφέρονται, και η ερμηνεία της λειτουργικότητας του χώρου παρουσιάζονται από τη σκοπιά του Σωτηριάδη και σχολιάζονται από την υπογράφουσα με βάση τα δεδομένα της νεότερης ανασκαφικής έρευνας. Ακολουθεί η περιγραφή της ανασκαφής του 1986 και η συζήτηση των ευρημάτων. Στην περιορισμένη σε έκταση έρευνα επιφανείας, που έγινε από την ομάδα ανασκαφής το 1986, βρέθηκε άφθονο κεραμικό υλικό της Μέσης Νεολιθικής περιόδου κατάσπαρτο στην επιφάνεια της ΤΜ και στον χώρο που την περιβάλλει. Το υλικό αυτό προέρχεται από τα χώματα των παλαιών ανασκαφών, υπόθεση που αποδείχθηκε σωστή από τις ανασκαφές του 1989 στη νότια πλευρά της Τούμπας. Σημαντική ποσότητα μεσοελλαδικής κεραμικής συγκεντρώθηκε από τις Α και Ν πλευρές της Τούμπας, μερικά όστρακα μυκηναϊκά, ελάχιστα κλασικά, ελληνιστικά, ένα από τα όποια προέρχεται από μεγαρικό σκύφο, και ένα χάλκινο βυζαντινό νόμισμα. Η ανασκαφή του 1989 δημοσιευμένη στα ΠΑΕ 1989 [1992], και στην Επετηρίδα της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών (Β’, 1995), επιβεβαίωσε την παρουσία εκτεταμένων μεσοελλαδικών στρωμάτων στην περιοχή της ΤΜ, που συνδέονται με την αδημοσίευτη ανακάλυψη του ΜΕ νεκροταφείου στην κοίτη του Κηφισού.
Contents
Πρόλογος [11]
Εισαγωγή: Χώρος και Έρευνες [15]
Ανασκαφές Σωτηριάδη [19]
Ανασκαφή 1986 [25]
Γενικές Παρατηρήσεις [56]
Αρχιτεκτονική [56]
Κεραμική [57]
Ειδώλια [77]
Πήλινα αντικείμενα [85]
Οστέινα αντικείμενα [91]
Λίθινα αντικείμενα [95]
Χρονολόγηση [98]
Συμπεράσματα [99]
Κατάλογος Ευρημάτων της Ανασκαφής 1986 [101]
Κατάλογος Ευρημάτων των Ανασκαφών 1902-1907 [151]
Παράρτημα 1: Ευγενία Αδάμ, ‘Λίθινα λειασμένα και ακατέργαστα τέχνεργα από την Τούμπα Μπαλωμένου’ [165-173]
‘Κατάλογος λίθινων τεχνέργων Τούμπας Μπαλωμένου’ [174-178]
Παράρτημα 2: Κυριακή Χατζηλαζαρίδου, ‘Μελέτη κεραμείου δείγματος από τη νεολιθική Χαιρώνεια (Chaeroneia ware)’ [179-180]
Παράρτημα 3: Catherine Perlès, ‘Brief report on the Chaeroneia chipped stones’ [181-185]
Summary: Touba Balomenou at Chaeroneia [187]
Συντομογραφίες – Βιβλιογραφία [195]
Πίνακες [201]
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.