ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

18 November 2018

Αγία Ειρήνη, τα εντυπωσιακά και μοναδικά στον αιγαιακό χώρο ευρήματα

Καθημερινή, 18.11.2018

Αγία Ειρήνη, τα εντυπωσιακά και μοναδικά στον αιγαιακό χώρο ευρήματα

Η ανασκαφή στην Αγία Ειρήνη, στη χερσόνησο του όρμου του Αγίου Νικολάου, που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί, ξεκίνησε το 1960 από τον Τζον Κάσκεϊ (John Langdon Caskey, 1908-1981), διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (ΑΣΚΣΑ) στην Αθήνα από το 1950 έως το 1959. Απόφοιτος του Γέιλ, μεταπτυχιακός φοιτητής και μετέπειτα καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο Κάσκεϊ βρίσκεται στην Ελλάδα μαζί με τον πατέρα του, επίσης αρχαιολόγο, από την ηλικία των 11 ετών συνοδεύοντας τους Αμερικανούς φοιτητές.

Συμμετέχει στις ανασκαφές του Καρλ Μπλέγκεν στην Τροία, ενώ το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον βρίσκει στην Σμύρνη, όπου συνεργάζεται με το Αμερικανικό Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (OSS, πρόδρομος της σημερινής CIA). Η γλωσσομάθειά του καθώς και η γνώση της ευρύτερης περιοχής αποδεικνύονται πολύτιμες στον αγώνα εναντίον των ναζί στο Αιγαίο. Η ανασκαφή στην Αγία Ειρήνη εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι –έγινε μετά την ανασκαφή στη Λέρνα της Αργολίδας και τις εργασίες αναστήλωσης της Στοάς του Αττάλου, που είχε αναλάβει ως διευθυντής της ΑΣΚΣΑ– θα αποδώσει σχεδόν αμέσως καρπούς. Μέχρι το 1976 που συνεχίζεται (ο Κάσκεϊ παρέμεινε διευθυντής των ανασκαφών μέχρι τον θάνατό του, το 1981), έρχονται στο φως οικίες της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (περ. 3000-2200 π.Χ.), πήλινες εστίες με έντυπη διακόσμηση, μαρμάρινα ειδώλια, πιθάρια, αλλά και στενό ψηλό αγγείο με δύο αντικριστές λαβές γνωστό με το ομηρικό όνομα «δέπας αμφικύπελλον».

Read more

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.