Ένας σπόρος, ένα κομμάτι της Ιστορίας. H αρχαιοβοτανολογία είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
parathyro.com, February 2018
Ο εντοπισμός νέων ευρημάτων στον οικισμό του Δασκαλιού της Κέρου καθιστά τον αρχαιολογικό αυτό χώρο στο κυκλαδικό νησί μια από τις σημαντικότερες θέσεις για την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο [3η χιλιετία π.Χ.]. Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις ανασκαφές, το Δασκαλιό αποτελεί έναν από τους πιο πρώιμους και καλύτερα ανασκαμμένους οικισμούς με δείγματα αστικής οργάνωσης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως είναι οι “New York Times”, το “National Geographic” και ο “Guardian”, με το Ινστιτούτο Κύπρου να γίνεται ευρέως γνωστό για την ενεργή συμμετοχή του στην ανασκαφική έρευνα.
Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, την Εφορεία Κυκλάδων και το Ινστιτούτο Κύπρου, ήρθε “αντιμέτωπη” με έναν οργανωμένο χώρο, με έντονη κατοίκηση, οικίες, σκάλες και αυλάκια. Εντούτοις σημαντικά είναι και τα οργανικά κατάλοιπα που εντοπίστηκαν στον οικισμό, για τη μελέτη των οποίων είναι υπεύθυνη ηαρχαιοβοτανολόγος από το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία (EKETA) του Ινστιτούτου Κύπρου δρ Εύη Μαργαρίτη, υποδιευθύντρια στην ανασκαφική έρευνα του Δασκαλιού της Κέρου και επίκουρη καθηγήτρια. Η ίδια μας μίλησε, με αφορμή τα νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως, τόσο για το Δασκαλιό όσο και για τα οργανικά ευρήματα σε αντίστοιχους χρονολογικά οικισμούς της Κύπρου.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.