Οι αρχαιολόγοι των χαρακωμάτων. Στρατιώτες της Αντάντ πραγματοποίησαν τις πρώτες ανασκαφές στη Βόρεια Ελλάδα
V. Charisopoulou, Τα Νέα, 04-12-2012
Αγγλοι, γάλλοι και ρώσοι στρατιώτες, μέλη των συμμαχικών στρατευμάτων, είναι οι πρώτοι αρχαιολόγοι – ανασκαφείς της Βόρειας Ελλάδας. Και τα χαρακώματα που διανοίγουν στη μακεδονική γη για τις ανάγκες των πολεμικών συρράξεων είναι οι πρώτες αρχαιολογικές «σωστικές» ανασκαφές στην περιοχή. Εκεί που κοντά εκατό χρόνια πριν ασκούνταν βρίζοντας ξένοι φαντάροι ξεκίνησε το αρχαιολογικό έργο που έφερε στον κόσμο το χρυσάφι αλλά – κυρίως – τη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας.
Η «Αρχαιολογία στα μετόπισθεν», αυτή που έκαναν τυχαία οι απλοί (γάλλοι, άγγλοι και ρώσοι) σκαπανείς ή παράλληλα με το πολεμικό τους καθήκον οι εξειδικευμένοι (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί) ένστολοι-μέλη της Αντάντ και η οποία ουσιαστικά εγκαινίασε την αρχαιολογική έρευνα στη Βόρεια Ελλάδα της ταραγμένης δεκαετίας 1912-1922, είναι το αντικείμενο της μεγάλης έκθεσης που εγκαινιάστηκε στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης «Αρχαιολογία στα μετόπισθεν. Στη Θεσσαλονίκη των ταραγμένων χρόνων, 1912-1922» παρουσιάζονται τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το έργο των πρώτων αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων, αλλά και έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, επιστολικά δελτάρια και προσωπικά αντικείμενα ανθρώπων που έζησαν στην πόλη ως στρατευμένοι στο ανατολικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Read more: http://tanea.gr
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.