Η υψηλή ραπτική της αρχαιότητας
Μ. Vasileiadou, Καθημερινή, 29.06.2018
Οι αρχαιολόγοι λένε ότι η περίφημη «Μυκηναία» της τοιχογραφίας που εκτίθεται στην αίθουσα των μυκηναϊκών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι μία από τις πιο όμορφες κυρίες του καιρού της, του 13ου αιώνα π.Χ. Το πρόσωπό της διασώζεται ακέραιο: καλοσχηματισμένα φρύδια, μάτια έντονα μακιγιαρισμένα, χείλη βαμμένα και μακριές μελαχρινές μπούκλες γύρω από το κεφάλι της. Σύμφωνα με την καλλιτεχνική σύμβαση της εποχής, μας κοιτάζει με το αριστερό προφίλ της, ενώ το σώμα της είναι ολόκληρο στραμμένο προς το μέρος του θεατή. Το φόρεμά της έχει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα, βαθύ ντεκολτέ, και το πλούσιο στήθος της τονίζεται από το κοντό γιλέκο της και τη σφιχτά δεμένη μέση. Δύο κόκκινες λωρίδες υφάσματος καλύπτουν τα σημεία των ραφών και στολίζουν τους ώμους της.
Δεν είναι μια γυναίκα που περνά απαρατήρητη η ωραία «Μυκηναία», πόσο μάλλον τώρα που μπορεί κανείς να δει ένα αντίγραφο του φορέματός της στον προθάλαμο της έκθεσης των προϊστορικών αρχαιοτήτων του μουσείου. Το φοράει μία από τις τέσσερις κούκλες ραπτικής που εκτίθενται εδώ. Οπως και εκείνες που βρίσκονται έξω από την αίθουσα της Θήρας, όλες οι «κούκλες» είναι ντυμένες με τα ρούχα που δημιούργησε η ερευνήτρια αρχαιολόγος Μπερνίς Τζόουνς (Bernice Jones), διδάκτορας του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της μελέτης για τις ενδυμασίες του προϊστορικού Αιγαίου. Μπορεί τα υφάσματα να μη σώζονται, αλλά η ανασύνθεσή τους έγινε μέσα από λεπτομερή μελέτη των αναπαραστάσεων στις τοιχογραφίες και στη μικρογλυπτική, καθώς και σε σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Γραμμικής Β.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.