Κουκουναριές Πάρου: από τον Μυκηναίο ηγεμόνα στον οικισμό της εποχής του Αρχιλόχου. Διάλεξη του Δημήτρη Σκιλάρντι
Archaeology & Arts, 12-02-2015
«Οι Κουκουναριές της Πάρου αποτελούν σπάνια περίπτωση αρχαιολογικού παλίμψηστου με επάλληλες αρχαιολογικές φάσεις από την 5η χιλιετία π.Χ. μέχρι την εποχή του λυρικού ποιητή της Πάρου Αρχιλόχου (7ος αι. π.Χ.). Η σπουδαιότητα της ακρόπολης έγκειται στον συνδυασμό δεδομένων που αφορούν τόσο την αρχαιότατη ιστορία της, αφού η πρώτη κατοίκηση ανέρχεται στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο (5η χιλιετία π.Χ.), όσο και στο ότι η θέση διατηρεί αντιπροσωπευτικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα για κάθε περίοδο της μακράς ιστορίας της». «Ακρόπολη Κουκουναριών Πάρου: από τον Μυκηναίο ηγεμόνα στον οικισμό της εποχής του Αρχιλόχου» ήταν το θέμα διάλεξης που έδωσε ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Δημήτρης Σκιλάρντι, τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).
Η ακρόπολη των Κουκουναριών βρίσκεται στον κόλπο της Νάουσας, στη βόρεια Πάρο. Από τις ανασκαφές που δρομολογήθηκαν υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, το 1976, διαπιστώθηκε ότι ο λόφος διατηρεί σημαντικά στοιχεία κατοίκησης με στρώματα της ΄Υστερης Νεολιθικής και της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (5η-4η χιλιετία π.Χ.). Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Σκιλάρντι: «Ο λόφος μεταβλήθηκε σε οχυρωμένη ακρόπολη και σε έδρα Μυκηναίου ηγεμόνα τον πρώιμο 12ο αι. π.Χ., από Μυκηναίους φυγάδες που εγκαταστάθηκαν στην Πάρο μετά την καταστροφή των μυκηναϊκών ανακτόρων της ηπειρωτικής Ελλάδας (περί το 1200 π.Χ.). Στην κορυφή ανακαλύφθηκε πλούσιο ηγεμονικό συγκρότημα. Η ακρόπολη καταστράφηκε στη διάρκεια εκτεταμένης πυρκαγιάς περί το 1150 π.Χ. για να κατοικηθεί αμέσως μετά, όπως φανερώνουν αρχαιολογικά κατάλοιπα της προχωρημένης Μυκηναϊκής ΙΙΙΓ και της Πρωτογεωμετρικής περιόδου. Με την έναρξη της Εποχής του Σιδήρου, η ακρόπολη μεταβλήθηκε σε σημαντική οικιστική θέση.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.