Ο Αγωγός Φυσικού Αερίου στην υπηρεσία της αρχαιολογίας
G. Myrtsioti, Καθημερινή, 09/03/2018
«Αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει», επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι σχολιάζοντας τις πενιχρές έως ανύπαρκτες κρατικές χρηματοδοτήσεις στον τομέα αυτόν. Πράγματι ο μέγας χορηγός του ανασκαφικού έργου από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα τελευταία χρόνια, είναι κυρίως οι εταιρείες δημοσίων έργων. Το Αττικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και από το 2016 ο «Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline AG)-TAP)» μας χαρίζει ένα άγνωστο διαχρονικό ταξίδι στη βόρεια Ελλάδα από τον Εβρο ως τη Φλώρινα. Στα ευρήματα ανασκαφών σε έξι νομούς κατά μήκος του αγωγού μας ξεναγούν από χθες οι αρχαιολόγοι στο συνέδριο για το «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη
Πρώτος σταθμός ο ακριτικός Εβρος όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης έφερε στο φως πλήθος ευρημάτων από γνωστούς ή αγνώστους αρχαιολογικούς τόπους κατά μήκος διέλευσης του αγωγού (67 περίπου χιλιόμετρων).
Από τους Κήπους ανατολικά, στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, έως την περιοχή της Συκορράχης δυτικά, εντοπίστηκαν 30 αρχαιολογικές θέσεις με νεκροταφεία, εργαστηριακές κατασκευές, οικιστικά κατάλοιπα και σποραδικά ευρήματα όλων των εποχών. Από το σύνολο των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι Χρύσα Καραδήμα, Ζωή Μιλτσακάκη, Φ. Αϊτατόγλου εστιάζουν κυρίως σε τέσσερις θέσεις πλούσιες σε αριθμό και ποικιλία ευρημάτων που τεκμηριώνουν τη διαχρονική σημασία της περιοχής από την αρχαιότητα έως την ύστερη βυζαντινή Εποχή.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.