Το Ακρωτήρι έχει ανάγκη τους συντηρητές του
Μαργαρίτα Πουρνάρα, Καθημερινή, 25-09-2014
Οι τοιχογραφίες του Ψαρά, της Ανοιξης, των Κροκοσυλλεκτριών, των Πυγμάχων. Αν δεν υπήρχαν, η ομορφιά των ευρημάτων στις ανασκαφές του Ακρωτηρίου της Θήρας δεν θα είχε ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι οι πλέον αντιπροσωπευτικές εικόνες που αντανακλαστικά φέρνουν στο μυαλό τη Σαντορίνη και το θάμβος του αρχαίου της πολιτισμού.
Κι όμως, το 2014, ελλείψει οικονομικών πόρων της ελληνικής Πολιτείας, σταμάτησε να λειτουργεί το εργαστήριο συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο που ιδρύθηκε το 1967 από τον Σπύρο Μαρινάτο. Από τα χέρια των έμπειρων συντηρητών του -που σήμερα έχουν φτάσει στην τρίτη γενιά- πέρασαν κυριολεκτικά παγκόσμιοι θησαυροί. Οχι μόνον τα εκθέματα που βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και δεκάδες άλλες τοιχογραφίες που ανασυντέθηκαν από σπαράγματα, χάρις στην υπομονή, το μεράκι, τη γνώση αλλά και την αίσθηση της εθνικής αποστολής που είχαν οι εργαζόμενοι. Σήμερα, ορισμένοι εξ αυτών αναγκάστηκαν να βρουν ακόμα και περιστασιακές δουλειές σερβιτόρου στο νησί για να μπορέσουν να βιοποριστούν και βέβαια αναζητούν αλλού εργασία, όπως μας ενημερώνει ο ανασκαφέας του Ακρωτηρίου, Χρίστος Ντούμας. Τονίζει στην «Κ» ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το στέγαστρο, το κράτος έχει κλείσει τη στρόφιγγα της οικονομικής στήριξης. Με μικροχορηγίες ιδιωτών και περικοπές στο προσωπικό, το εργαστήριο έμεινε για λίγο καιρό ανοιχτό καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές τοιχογραφίες που ήρθαν στο φως και έχουν ανάγκη επικτακτικής φροντίδας, αλλά το 2014 η λειτουργία του έπαυσε.
Η Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, μια πρωτοβουλία φίλων της ανασκαφής, ανέλαβε δράση. Κάλεσαν καλλιτέχνες που σχεδίασαν αναμνηστικά είδη, για να ενισχύσουν το Ακρωτήρι. Παρότι το κράτος δεν επιβαρύνθηκε ούτε κατά ένα ευρώ από την παραγωγή τους, δεν εδόθη η άδεια να διατίθενται εντός του πωλητηρίου αλλά μόνο σε μια πρόχειρη κατασκευή εκτός του αρχαιολογικού χώρου.
Read more: http://www.kathimerini.gr
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.