ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

Στα… χέρια το μυστικό της ομιλίας των Νεάντερταλ

Το Vima, 22.05.2024

Στα… χέρια το μυστικό της ομιλίας των Νεάντερταλ Μια πρωτότυπη, επίπονη και χρονοβόρα εργασία πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο - Αποκαλύπτει ότι οι μακρινοί μας πρόγονοι δεν ήταν αμφίχειρες όπως οι πίθηκοι, αλλά δεξιόχειρες στην πλειονότητά τους. Τι σημαίνει το εύρημα για την ικανότητα ομιλίας και την εξέλιξή της στον χρόνο;

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ζωντάνεψαν… πανοπλία των αρχαίων Ελλήνων

InMagazine.gr, 23.05.2024

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Ζωντάνεψαν… πανοπλία των αρχαίων Ελλήνων Αντίγραφο ολόσωμης χάλκινης πανοπλίας 3.500 ετών, μελετήθηκε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την οποίαν φόρεσαν εκπαιδευμένοι Έλληνες πεζοναύτες ακολουθώντας ένα απαιτητικό πρωτόκολλο προσομοίωσης μάχης. 

Συρακούσες: 80 έργα από ελληνικά μουσεία σε έκθεση για την επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού

To Thema, 15.05.2024

Συρακούσες: 80 έργα από ελληνικά μουσεία σε έκθεση για την επιρροή του Μυκηναϊκού πολιτισμού Με 80 έργα δανεισμένα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών συμμετέχει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού στην έκθεση με τίτλο «The Kingdom of Aḫḫijawa. The Mycenaeans and Sicily» που εγκαινιάστηκε στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο Paolo Orsi των Συρακουσών.

Αρχαία από το 5.000 π.Χ. στο κέντρο της Νέας Μάκρης!

Marathon Press, 13.05.2024

Αρχαία από το 5.000 π.Χ. στο κέντρο της Νέας Μάκρης! Το πιο σημαντικό ίσως έργο των τελευταίων δεκαετιών στον Δήμο Μαραθώνα, θα προσφέρει κάτι πολύ σπουδαιότερο από τη λύση στο αποχετευτικό, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες όσους ζουν σε αυτή τη γωνιά της Ανατολικής Αττικής.

Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου

Lykavitos.gr, 28.04.2024

Ο πρώτος άνθρωπος του Αιγαίου ηλικίας 150.000 ετών από το Λισβόρι της Λέσβου Άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Λέσβο και την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού της παρέχει πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου με την οποία δίνεται άδεια συστηματικής ανασκαφής σε παλαιολιθική θέση στην περιοχή του Λισβορίου. Πρόκειται για χώρο της μέσης παλαιολιθικής περιόδου, αποδεικτικό της πρώτης εγκατάστασης ανθρώπου στο Αιγαίο πριν από 120.000 με 150.000 χρόνια!

Myrto Georgakopoulou Award, 2024-2025

BSA, 25.04.2024

Myrto Georgakopoulou Award, 2024-2025 The Myrto Georgakopoulou Award is an international research award established by the BSA to honour Myrto Georgakopoulou (1976-2022) and ensure that her legacy inspires future work in Aegean archaeology and beyond.

Προϊστορικό ναυάγιο συνεχίζει να φέρνει στο φως νέα στοιχεία -Πώς φυσική και χημεία βοηθούν τους αρχαιολόγους

IEfimerida.gr, 25.04.2024

Προϊστορικό ναυάγιο συνεχίζει να φέρνει στο φως νέα στοιχεία -Πώς φυσική και χημεία βοηθούν τους αρχαιολόγους Το φορτίο που μετέφερε στο ταξίδι του από την περιοχή της Συροπαλαιστίνης προς Μυκηναϊκά λιμάνια του Αιγαίου «απαντά» -μεταξύ άλλων- σε σημαντικά ερωτήματα για την αρχαία τεχνολογία και κυρίως για τη ναυπηγική.

Αρχαιολογικοί Διάλογοι 2024 – Call for papers

Archaiologikoidialogoi2024.wordpress.com, 29.03.2024

Οι «Αρχαιολογικοί Διάλογοι» έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Η ομίχλη της συμπρωτεύουσας θα είναι μάλλον αόρατη τον Ιούνιο του 2024. Η δυσκολία διαπραγμάτευσης του παρελθόντος είναι ωστόσο πάντα ορατή -ανεξαρτήτως μετεωρολογικών προβλέψεων ή υπουργικών εξαγγελιών- και πάντα πρωτεύουσα, εγγεγραμμένη στην αστική ομίχλη που σκεπάζει καλά κρυμμένες μνήμες ανάμεσα στα άβολα εργοτάξια του παρόντος.

Σπάνιος Μινωικός καθρέφτης του 1.300 π.Χ ανακαλύφθηκε μέσα σε τάφο γυναίκας

Nea Kriti, 21.04.2024

Σπάνιος Μινωικός καθρέφτης του 1.300 π.Χ ανακαλύφθηκε μέσα σε τάφο γυναίκας Σπάνιος Μινωικός καθρέφτης του 1.300 π.Χ ανακαλύφθηκε μέσα σε τάφο γυναίκας. Ο καθρέφτης, χρονολογείται γύρω στο 1300 π.Χ. και αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι. Η ανακάλυψη έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Χάλα Σουλτάν Τεκέ, στη νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στη θέση Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια

Deputy Ministry of Culture of Cyprus, 19.04.2024

Ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στη θέση Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια To Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υφυπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνει την ολοκλήρωση των ανασκαφών στην προϊστορική θέση Μακούντα-Βούλες-Μερσινούδκια, στα βορειοανατολικά της Πόλης Χρυσοχούς, στην Επαρχία Πάφου.