8th Panhellenic Conference of Students of Archeology: The Intangible through Material: Religion, Magic, Ideology and Practices
Greece, Ioannina, 8-10 May
Deadline: 31 December 2019
Το θέμα του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου Φοιτητών Αρχαιολογίας είναι «Το άυλο μέσα από το υλικό: θρησκεία, μαγεία, ιδεολογία, πρακτικές». Πρόκειται για ένα θέμα ευρύ που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές να μιλήσουν και να εμβαθύνουν σε πτυχές της ανθρώπινης σκέψης και πίστης. Παρόλο που ο Νίτσε μίλησε για τον θάνατο του θεού, η πίστη σε ένα ή περισσότερα υπερβατικά στοιχεία ήταν και –ίσως ακόμα- είναι σημαντικό στοιχείο της εκάστοτε κοινωνίας. Από τις αρχές της έλλογης αντίληψης του κόσμου, ο άνθρωπος ένιωσε την ανάγκη να συμβουλευτεί, να τιμήσει, να μιμηθεί και γενικά να επικοινωνήσει με θεία όντα, είτε άμεσα μαζί του, είτε έμμεσα, μέσω θνητών, επιφορτισμένων με την ιδιότητα του μεσολαβητή μεταξύ του υλικού και άυλου κόσμου. Με την συναινετική ή και την επιβεβλημένη βοήθεια υπερφυσικών όντων, ο άνθρωπος επίσης θέλησε να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ο ίδιος πίστευε –και ακόμη πιστεύει- πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μονάχος. Μέσω «μαγικών» πρακτικών καταφέρνει (ή πιστεύει πως καταφέρνει) να πετύχει το καλό ή το κακό κάποιου ανταγωνιστή, ερωτικού συντρόφου, ομάδας ατόμων, ενώ η κατάθεση και η προσπάθεια ερμηνείας των ιδεών που κρύβονται πίσω από τέτοιες πρακτικές είναι ίσως η ουσία του συνεδρίου. Ακόμη και η ίδια η αρχαιολογία εξάλλου προσπαθεί να δώσει μια εικόνα δίχως ύλη, μέσα από τα υλικά κατάλοιπα των πολιτισμών.
Απομακρυσμένοι από οποιαδήποτε θρησκευτική προκατάληψη, σκοπός του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή ιδεών και η αλληλεπίδραση των φοιτητών και των ενδιαφερόντων τους. Όμως, ακόμη πιο σημαντική είναι η παροχή ώθησης σε νέους να παρουσιάσουν πτυχές της επιστήμης που όλοι καλούμαστε να υπηρετήσουμε, επικουρούμενη και από άλλα ερευνητικά πεδία. Οι φοιτητές μπορούν να αναπτύξουν εργασίες για οποιονδήποτε λαό, οποιαδήποτε χρονική περίοδο, οποιαδήποτε θρησκεία, οποιουδήποτε γεωγραφικού προσδιορισμού. Οι επιστήμες της φιλολογίας, της ιστορίας της τέχνης, της ανθρωπολογίας, της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας, της θρησκειολογίας, της λαογραφίας και άλλων τόσων πεδίων μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του τελικού αποτελέσματος.
Οι εργασίες μπορούν να είναι ατομικές, αλλά και ομαδικές. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν Προπτυχιακοί και Απόφοιτοι φοιτητές που, όμως, δεν φοιτούν σε κάποιο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν και φοιτητές άλλων τμημάτων, εκτός των τμημάτων Ιστορίας και Αρχαιολογίας, εφόσον, όμως, η εργασία τους πληρεί τα παραπάνω τρία κριτήρια. Η συμμετοχή στο συνέδριο μπορεί να γίνει με ομιλία ή με poster, ωστόσο η τελική επιλογή θα γίνει από την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου.
Παρακάτω προσφέρονται ορισμένα μόνο υποθέματα-ιδέες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι μελλοντικοί σύνεδροι. Αποτελούν μονάχα ιδέες και προτάσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό για τους φοιτητές να περιοριστούν σε αυτές.
Θρησκεία:
- Μύθοι. Οι Θεοί και η υπόστασή τους. Καταστροφές στο όνομα κάποιου θεού.
- Ιερά και ιερείς, μάντεις και μαντεία, χρησμοί, θυσίες.
- Η προσμονή στην ίαση από κάτι άυλο.
- Τελετές πολιτισμών του κόσμου: Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Βυζάντιο, Ανατολή, Αφρική, υπόλοιπη Ευρώπη και μη (Βίκινγκς, Κέλτες, Πάρθοι, Γαλάτες, Ίνκας).
Άυλο και υλικό
- Το άυλο σώμα: πνεύματα, ψυχές, νεκροί.
- Η ζωή στο επέκεινα: Κόλαση-Παράδεισος, Άδης και Νήσοι Μακάρων κ.ο.κ.
- Ιδεολογίες περί θανάτου: πχ. Ορφικά ελάσματα.
- Η άυλη φύση λαμβάνει υλική υπόσταση: πώς οι θεϊκές δυνάμεις δημιούργησαν συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα για να αλλάξουν την έκβαση των γεγονότων.
- Η υλική φύση λαμβάνει άυλη διάσταση: θεοποίηση θνητών.
Μαγεία:
- Προκαταλήψεις, μεσαιωνικές απόψεις περί αρχαιότητας (η μεταφυσική διάσταση των υλικών: πχ κεραύνια).
- Κατάδεσμοι.
- Γόητες, μάγισσες, τελετές.
- Η επίδραση του περιβάλλοντος. Φως-σκοτάδι, εναλλαγή εποχών, αστερισμοί.
- Χθόνιοι θεοί και θεότητες.
Website: https://psfa8.hist-arch.uoi.gr/
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.