ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

WANDERINGS

30 June 2021

«Δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν». Σκέψεις και αναστοχασμοί.

Νεκτάριος Καραδήμας

 

Αν αναζητήσει κάποιος να βρει σε λεξικά ή στο διαδίκτυο τι είναι αρχαιολογία, το πιο πιθανό είναι να δει ότι η αρχαιολογία έχει ως σκοπό τη μελέτη των ανθρώπινων υλικών καταλοίπων του παρελθόντος, ενώ κύριο εργαλείο αυτής είναι οι ανασκαφές. Όμως τελικά είναι αυτός ο μοναδικός ή ο κύριος σκοπός της αρχαιολογίας ή είναι κάτι πιο πολύπλευρο και πολυσύνθετο; Πράγματι οι αρχαιολόγοι οφείλουν να μελετούν και να δημοσιεύουν τα ανασκαφικά τους ευρήματα, ωστόσο μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους σε ένα ευρύ κοινό, που δεν κατέχει ούτε την επιστημονική γλώσσα ούτε φυσικά την αρχαιολογική ορολογία; Πόσοι πολίτες μπορούν να κατανοήσουν όρους όπως ΠΕ, ΥΕΙΙΙΑ2, πρωτογεωμετρική περίοδος, δαιδαλικός ρυθμός; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε ένα νέο κλάδο της αρχαιολογίας που εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και φέρει την ονομασία «Δημόσια Αρχαιολογία». Σύμφωνα με τη Νένα Γαλανίδου η «Δημόσια Αρχαιολογία είναι το όχημα μεταφοράς της επιστημονικής γνώσης στους πολίτες» (Αναγνώστης 2013). Και νομίζω έχει δίκαιο.

Με εξαίρεση τα μουσεία, που άλλωστε σκοπός τους είναι να διοργανώνουν εκθέσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, ελάχιστοι ανασκαφείς έχουν πραγματικά ενδιαφερθεί πως να «μεταφέρουν» την επιστημονική τους γνώση στους πολίτες. Συνήθως, η συμβολή τους ξεκινά και σταματά σε ένα σύντομο άρθρο σε κάποιο εκλαϊκευμένο περιοδικό ή σε κάποια εφημερίδα, ή έστω στη συγγραφή ενός αρχαιολογικού οδηγού. Σε κάποιες περιπτώσεις δίδουν κάποια διάλεξη, αν και τις περισσότερες φορές αυτή θα απευθύνεται σε αρχαιολόγους. Στη μέχρι τώρα καριέρα μου ως αρχαιολόγος, συχνά έχω δει αρχαιολόγους να κρύβονται μέσα σε ένα δικό τους ιδεατό καβούκι, μακριά από τον κόσμο, άλλοτε κλεισμένοι μέσα σε μια αποθήκη, άλλοτε μέσα σε μια βιβλιοθήκη. Άλλοι πάλι διακατέχονται από εμμονική φοβία να δείξουν στο ευρύ κοινό τα ευρήματά τους, ακόμα και αν τα έχουν δημοσιεύσει σε ακαδημαϊκά περιοδικά προσβάσιμα φυσικά μόνο σε αρχαιολόγους. Για να μην αναφερθώ στον πανικό που τους καταλαμβάνει, που συχνά φτάνει τα όρια της παραφροσύνης, κάθε φορά που βλέπουν κάποιον άγνωστο να πλησιάζει την ανασκαφή τους με τη φωτογραφική του μηχανή ανά χείρας. Και δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι θυμίζουν τον Αριστόδημο, τον αρχαιολόγο του Καρκαβίτσα, ο οποίος νόμιζε πως «όλοι τον φθονούσαν και φρόντιζαν με κάθε τρόπο να τον ξεκάνουν». Εκατόν είκοσι περίπου χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Καρκαβίτσας δημοσίευσε το βιβλίο του “ο Αρχαιολόγος” (1904), αλλά το έργο του φαντάζει μάλλον ακόμα επίκαιρο.

Δυστυχώς οι αρχαιολόγοι συχνά ξεχνούν ότι ο αρχαιολογικός χώρος, του οποίου την ευθύνη έχουν, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάποιας τοπικής κοινωνίας, κάποιου χωριού, δήμου ή κοινότητας. Δεν είναι κτήμα τους. Είναι πρωτίστως δημόσιο αγαθό και συνεπώς ανήκει σε όλους. Και όταν φύγουν –γιατί έρχεται κάποτε και αυτή η στιγμή– ο χώρος θα μείνει εκεί. Oι χωρικοί ή άλλοι ντόπιοι θα μείνουν πίσω και είναι αυτοί που θα τον φροντίσουν και θα τον διαφυλάξουν. Και σε περιπτώσεις που ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει αφύλακτος, κάτι που μόνο σπάνιο δεν είναι, είναι αυτοί που θα τον φυλάνε στις κρύες μέρες του χειμώνα και θα τον επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δουν αν είναι σε καλή κατάσταση.

Η έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων από τις 18 Μαΐου και θα παραμείνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αποτελεί μια ευχάριστη απάντηση στους προβληματισμούς μου, μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει. Δείχνει πως θα πρέπει να είναι οι σχέσεις ενός αρχαιολόγου και εν γένει μιας ανασκαφικής ομάδας με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Δεν θα αναφερθώ στον υποδειγματικό τρόπο της ανασκαφής, όπου η ανασκαφική ομάδα έχει εντάξει στην ανασκαφή νέες τεχνολογικές μεθόδους, όπως ηλεκτρονικά ημερολόγια μέσω iPad, drones, τρισδιάστατες ψηφιοποιήσεις, αρχαιομετρήσεις, κλπ. Θα αναφερθώ στην έκθεση per se, σε αυτό το επόμενο βήμα που οι περισσότεροι αρχαιολόγοι αποφεύγουν συστηματικά, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να είναι ένας από τους κύριους σκοπούς της ανασκαφής.

Image for Aegeus - Society for Aegean Prehistory

Εικ. 1. Ο καθηγητής Colin Renfrew και ο Δρ Michael Boyd στα εγκαίνια της έκθεσης στα Άνω Κουφονήσια το 2019 (ευγ. παραχώρηση Ανασκαφής Κέρου).

Αντικείμενο της έκθεσης αποτελεί η ανασκαφή που διενεργείται εδώ και περίπου 15 χρόνια στην Κέρο και στο απέναντι νησάκι το Δασκαλιό (ή Δασκαλειό) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Colin Renfrew και του Δρος Michael Boyd και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge και της Βρετανικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η ανασκαφή να είναι στην πραγματικότητα βρετανική, ωστόσο στην ανασκαφική ομάδα συμμετέχουν πολλοί ερευνητές από όλον τον κόσμο, καθιστώντας την ένα μωσαϊκό πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως στην Κέρο πολλά σπασμένα –αποκεκρουμένα όπως θα περιέγραφαν παλαιοί αρχαιολόγοι– μαρμάρινα ειδώλια, τα οποία σύμφωνα με τους ανασκαφείς απέθεταν οι κάτοικοι των Κυκλάδων στο νησί στο πλαίσιο μιας τελετουργικής παράδοσης που κράτησε αιώνες. Ερμηνεία βέβαια που χρήζει μεγάλης συζήτησης και δεν είναι επί του παρόντος. Στο μικρό απέναντι νησάκι, το Δασκαλιό, που εκείνα τα χρόνια ενωνόταν με την Κέρο, έχει βρεθεί ένας οικισμός που με βάση τη ραδιοχρονολόγηση είχε μια διάρκεια ζωής περίπου 500 χρόνων, από το 2750 έως το 2240 π.Χ., στην ακμή δηλαδή του λεγόμενου πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Στον οικισμό πέρα των άλλων έχει βρεθεί μια εντυπωσιακή λίθινη σκάλα που σε οδηγεί από την κορυφή του λόφου στη θάλασσα.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 (15 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου) στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου που βρίσκεται στα Άνω Κουφονήσια. Μιας και η Κέρος και τα Κάτω Κουφονήσια είναι ακατοίκητα, η ανασκαφική ομάδα υποχρεωτικά επέλεξε ως τόπο διαμονής τα Άνω Κουφονήσια. Κάθε πρωί ταξίδευαν με το καραβάκι στην ανασκαφή και γύριζαν το απομεσήμερο με τα ευρήματα της ανασκαφικής ημέρας. Έτσι πρώτοι οι κάτοικοι του νησιού είχαν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τις αρχαιότητες του τόπου τους.

Image for Aegeus - Society for Aegean Prehistory

Εικ. 2. Ο χώρος της έκθεσης στην Αθήνα (ευγ. παραχώρηση Ανασκαφής Κέρου).

Φέτος η έκθεση ήρθε στην Αθήνα. Αυτό φανερώνει και το ενδιαφέρον των ανασκαφέων όχι μόνο να δείξουν την ανασκαφή τους σε περισσότερο κόσμο, αλλά και να συνδιαλεχθούν με ένα ευρύτερο κοινό. Η πράξη αυτή είναι αξιέπαινη, γιατί δείχνει παράλληλα την τόλμη των ανασκαφέων να εκτεθούν και να κριθούν για το έργο τους είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα ξύλινα τραπέζια φιλοξενούν προθήκες από plexiglass, στις οποίες κάποιος μπορεί να δει πρωτότυπα ευρήματα της ανασκαφής, όπως μαρμάρινα ειδώλια, κεραμική, οστά ζώων, σπόρους, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, καθώς και όστρεα. Στην ουσία κάθε προθήκη αποτελεί και αντικείμενο μελέτης από διαφορετικό ερευνητή. Στα περισσότερα τραπέζια έχουν τοποθετηθεί μικρά φυλλάδια γραμμένα τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, τα οποία πέρα από τις πολύτιμες πληροφορίες που δίνουν για την ανασκαφή και εν γένει τον κυκλαδικό πολιτισμό, μπορεί κάποιος να πάρει μαζί του ως μικρό ενθύμιο της έκθεσης.

Η δεύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην ανασκαφική μέθοδο και στις δημοσιεύσεις. Σε ένα μεγάλο τραπέζι παρουσιάζονται παραδοσιακά χειρόγραφα ημερολόγια σε συνδυασμό με ηλεκτρονικά ημερολόγια, όπως αυτά χρησιμοποιούνται στην ανασκαφή. Ένα δεύτερο τραπέζι περιέχει τις πλουσιοπάροχες δημοσιεύσεις της ανασκαφής, που μέχρι σήμερα φτάνουν τους τέσσερις τόμους. Σε μια γωνία είναι αραδιασμένα πλαστικά τελάρα. Κάποια περιέχουν σακουλάκια με κεραμική, ενώ σε άλλα έχουν τοποθετηθεί ανασκαφικά εργαλεία. Στον τοίχο έχουν κρεμαστεί πολλές φωτογραφίες των αρχαιολόγων και άλλων συνεργατών κατά τη διάρκεια της ανασκαφής και όχι μόνο. Σε μια τρίτη αίθουσα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων», μια συμπαραγωγή της COSMOTE TV με το National Geographic και με παρουσιαστή τον Δρα Κώστα Πασχαλίδη.

Η έκθεση «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» δείχνει με αξιοζήλευτο τρόπο πως οι αρχαιολόγοι θα μπορούσαν να συνομιλήσουν με την τοπική κοινωνία με απλά μέσα, χωρίς τυμπακρουσίες, με μια στοχευμένη επιλογή ευρημάτων και προπαντός χωρίς κουραστικές φλυαρίες. Πρόκειται για μια έκθεση που θα μπορούσε άνετα να διοργανωθεί σε ελάχιστους μήνες, με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό, αρκεί να υπάρχει η θέληση και ο ζήλος για αυτό. Απαλλαγμένοι από τις μικρότητες και φοβίες πολλών αρχαιολόγων, οι Βρετανοί αρχαιολόγοι πρωτοπορούν για άλλη μια φορά και δείχνουν πώς μια στέρεη σχέση εμπιστοσύνης κτίζεται μεταξύ αρχαιολόγων και τοπικής κοινωνίας. Αξιόλογη είναι και η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που με προϊστάμενο τον Δρα Δ. Αθανασούλη αγκάλιασε και έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία μια τέτοια πρωτοβουλία.

Τελικά σε μια τέτοια αμφίδρομη σχέση κανένας δεν βγαίνει χαμένος. Απεναντίας ωφελούνται όλοι. Η τοπική κοινωνία γνωρίζει και αγαπά τις αρχαιότητες του τόπου της. Οι αρχαιολόγοι από την άλλη αποκτούν την εμπιστοσύνη και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο έργο τους. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το δρόμο που χαράζει η ανασκαφική ομάδα της Κέρου.

 

 

Γενικές πληροφορίες

Διοργάνωση έκθεσης: Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επιμέλεια έκθεσης: Στέφανος Κεραμίδας σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Μαργαρίτα Δρίλλια και υπό τον γενικό συντονισμό του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη και της Εφόρου της Πινακοθήκης Κάλλη Πετροχείλου

Διάρκεια έκθεσης: 18 Μαΐου έως 31 Αυγούστου 2021

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 11:00-19:00, Κυριακή 10:00-16:00, Δευτέρα κλειστά

Είσοδος: Ελεύθερη

Διεύθυνση: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (κτίριο Μεταξουργείου), Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή

Τηλ.: 210 5202420

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.