ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

AΙΓΑΙΑΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ | 2024

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 19:00

Τεχνολογικές παραδόσεις κατά τη μετάβαση από το Πλειστόκαινο στο Ολόκαινο στην Ελλάδα υπό το φως των δεδομένων της βραχοσκεπής Μποΐλα και του σπηλαίου Κεφαλάρι

Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη)

Η παλαιοπεριβαλλοντική αστάθεια που επικράτησε στην Ελλάδα κατά το τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου οδήγησε τις παλαιολιθικές κοινότητες που έδρασαν κατά τη μετάβαση από τέλος του Πλειστοκαίνου στις αρχές του Ολοκαίνου (γύρω στο 12.000-10.000 π.Χ.) να αναπτύξουν ποικίλες στρατηγικές επιβίωσης, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η διεύρυνση του διατροφικού τους φάσματος, η τάση για μείωση του νομαδικού τρόπου ζωής, η επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέα οικοσυστήματα συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων και τέλος η τεχνολογική ποικιλότητα. Όσον αφορά την τεχνολογική ποικιλότητα παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Ενώ για παράδειγμα στην ηπειρωτική Ελλάδα οι λιθοτεχνίες απολεπισμένου λίθου φαίνεται να αποτελούν συνέχεια των τεχνολογικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στην Ανώτερη Παλαιολιθική, στη νησιωτική Ελλάδα αποκτούν πιο αυτόνομα, ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά με επιρροές από την Ανατολία και την Κύπρο. Στην παρούσα ομιλία, παρουσιάζονται οι λιθοτεχνίες δύο ηπειρωτικών μεταβατικών θέσεων, της Μποΐλας Ιωαννίνων και του Κεφαλαρίου Αργολίδας, με σκοπό να φωτισθεί η πολυπλοκότητα των τεχνολογικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο και να συζητηθεί η σχέση τους με περιβαλλοντικούς, πολιτισμικούς ή άλλους παράγοντες.


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.