Excavation at the site of Pigi-Agios Andronikos in Stroumpi (Pafos)
Albert J. Ammerman, Pavlos Flourentzos & Jay S. Noller Επιστημονική Επετηρίς του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, 2009 [2010]: 17-38.
Περίληψη
To άρθρο αυτό παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στη θέση Πηγή-Άγιος Ανδρόνικος, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωριού Στρουμπί στην επαρχία Πάφου. Έγινε καθαρισμός μιας ψηλής τομής, μήκους 23 μέτρων, που είχε δημιουργηθεί με μηχανικό εκσκαφέα το 1987, στα πλαίσια δημιουργίας αναβαθμίδων στο λόφο για να καλλιεργηθεί αμπέλι. To πρώτο μέρος του άρθρου παρουσιάζει τη στρωματογραφία της καθαρισμένης όψης της τομής όπως και περιγραφή των χωμάτων που εντοπίστηκαν στην τομή. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των κινητών ευρημάτων που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή: λειασμένα λίθινα εργαλεία (πέλεκες, σκεπάρνια, κόπανοι και τριβεία κατασκευασμένα από μεγάλη ποικιλία υλικών), κατάλοιπα πανίδας (χοίρος, ελάφι, αίγα, αλλά και αριθμός θραυσμάτων από ανθρώπινα οστά που ανευρέθηκαν στο στρωματογραφικό τμήμα 25) και κεραμική η οποία καλύπτει μεγάλο χρονικό φάσμα (από την ύστερη Νεολιθική μέχρι τη Μεσαιωνική περίοδο). Η κεραμική που βρέθηκε στη θέση της στο νότιο άκρο της τομής περιλαμβάνει Ερυθρή επί Λευκού γραπτή κεραμική που χρονολογείται στην ύστερη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο, ενώ στα στρωματογραφικά τμήματα 21-29, στο βόρειο τμήμα της τομής βρέθηκε κεραμική της Χαλκολιθικής περιόδου με πιο εξεζητημένα μοτίβα. Τα μοτίβα της κεραμικής των μεταγενέστερων χρόνων μπορούν να παραλληλιστούν με αυτά των Χαλκολιθικών θέσεων στην Κισσόνεργα, Σουσκιού και Ερήμη. Επιπρόσθετα, από το στρωματογραφικό τμήμα 27 προέκυψε ραδιοχρονολόγηση με ελεγμένη χρονολόγηση στο πρώτο ήμισυ της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ. (δηλαδή για την Κύπρο, είτε στο τέλος της Μέσης Χαλκολιθικής περιόδου ή στις αρχές της Ύστερης Χαλκολιθικής περιόδου). Ένα από τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι έχουμε πλέον τεκμηριωμένες ενδείξεις για ανθρώπινη δραστηριότητα κοντά ή στη θέση Πηγή κατά την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, την Αρχαϊκή περίοδο, την Ελληνιστική περίοδο, τη Ρωμαϊκή περίοδο, την Ύστερη Αρχαιότητα και τη Μεσαιωνική περίοδο όπως και κατά την Ύστερη Νεολιθική και Χαλκολιθική περίοδο.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.