Fragments of a Maritime Small World: Glykys Limin and Trans-Ionian Trade in the Mycenaean Period
Thomas Tartaron Στο Κ. Σουέρεφ, Ε. Κοτζαμποπούλου, Κ. Λιάμπη, S. P. Morris & J. K. Papadopoulos 2017 (επιμ.), Σπείρα. Επιστημονική συνάντηση προς τιμήν της Αγγέλικας Ντούζουγλη και του Κωνσταντίνου Ζάχου, Αθήνα: 207-220.
Στην ύστερη εποχή του Χαλκού, ο Γλυκύς Λιμήν, αρχαίος κόλπος στην κατώτερη κοιλάδα του ποταμού Αχέροντα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως λιμάνι στο ενεργητικό ναυτικό εμπόριο ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την κεντρική Μεσόγειο. Εκεί, στην περιοχή της μεταγενέστερης Εφύρας και στο περιβάλλον της, ιδρύθηκε ένα μυκηναϊκό-ηπειρωτικό κέντρο. Το καλά προφυλαγμένο λιμάνι και το γόνιμο φυσικό περιβάλλον, καθιστούσαν τον Γλυκύν Λιμένα ένα από τα καλύτερα αγκυροβόλια στις ακτές της βορειοδυτικής Ελλάδας. Ο οικισμός συμμετείχε στα ναυτικά δίκτυα σε όλες τις κλίμακες, από τη τοπική έως την πιο απομακρυσμένη. Στην παρούσα εργασία, ο ρόλος του Γλυκέος Λιμένος σκιαγραφείται σε ένα σχήμα τεσσάρων γεωγραφικών κλιμάκων αυξανόμενου βεληνεκούς: «coastscape» («παράκτιο»), «maritime small world» («μικρός θαλάσσιος κόσμος»), «regional maritime interaction sphere» («τοπική σφαίρα θαλάσσιας διάδρασης») και «interregional maritime interaction sphere» («διεθνής σφαίρα θαλάσσιας διάδρασης»). Διαγράφονται τα ίχνη ενός μικρού ναυτικού κόσμου στο Ιόνιο πέλαγος, με συχνές επαφές των κατοίκων του Γλυκέος Λιμένος ανάμεσα στις ακτές και στα νησιά. Στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών δημιούργησαν μια ντόπια βιοτεχνία με δέρματα βοοειδών και αναζήτησαν πηγές στύψης σε μακρινές περιοχές, όπως η Ιταλία, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της βιοτεχνίας αυτής.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.