ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΑΡΘΡΑ | 2017

1 Ιανουαρίου 2019

Il Tardo Bronzo di Effestia a Lemno

Luigi Coluccia Στο Π. Τριανταφυλλίδης (επιμ.) 2017. Το Αρχαιολογικό Έργο στα Νησιά του Αιγαίου. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, Ρόδος, 27 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2013, Τόμος Β, Μυτιλήνη: 33-44.

Δέκα χρόνια μετά την αποκάλυψη των αρχικών επιπέδων ενός οικισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ηφαιστία, στο κέντρο του κόλπου Πουρνιά στη βόρεια ακτή της Λήμνου, οι γνώσεις μας έχουν εμπλουτιστεί σημαντικά και έχουν προταθεί ερμηνευτικές προσεγγίσεις περισσότερο αξιόπιστες σε σχέση με το παρελθόν. Η έρευνα που διεξάγεται από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών έχει συμβάλλει σταδιακά στη σύνθεση ενός αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλαισίου σχετικά με την πρωιμότερη ανθρώπινη κατοίκηση του χώρου. Η χωρική οργάνωση του οικισμού φαίνεται να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκμετάλλευσης των χαμηλών λόφων προς την πλευρά του ισθμού, μέσω της διαμόρφωσης ανδήρων διασταυρούμενων με στενά ανηφορικά μονοπάτια. Το οικιστικό αυτό κέντρο, το οποίο υπήρχε ήδη από τα μέσα του 14ου αι. π.Χ. καταστράφηκε από φωτιά στον ύστερο 13ο ή στον πρώιμο 12ο αι. π.Χ., όπως υποδεικνύει η κεραμική που εντοπίστηκε, ανάλογη με την ΥΕΙΙΙΒ2 – πρώιμη ΙΙΙC αιγαιακή κεραμική. Μεταξύ του τέλους του 11ου και των αρχών του 10ου αι. π.X., μια δραματική αλλαγή σημάδεψε τη μετάβαση στην πρωτογεωμετρική περίοδο, αυτή της κατάληψης της προστατευμένης από οχυρωματικό τείχος χερσονήσου της Παλαιόπολης. Με την περίοδο αυτή συνδέεται για πρώτη φορά, η κεραμική παραγωγή του νησιού με τη μεγαλύτερη διάρκεια: τα λημνιακά τεφρόχρωμα αγγεία.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.