Ακρωτήρι Θήρας. Η Αρχιτεκτονική της Δυτικής Οικίας
Κλαίρη Παλυβού

Πόλη: Αθήνα
Έτος: 2019
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα
Περιγραφή: Σκληρό εξώφυλλο, 302 σ., λίγοι πίνακες, πολυάριθμες ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες, 21,6 x 29 εκ.
Περίληψη
Οι ανασκαφές που διεξάγονται στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου της Θήρας, υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες σε ευρήματα. Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού, στα μέσα περίπου της 2ης χιλιετίας π.Χ., σφράγισε με παχύ στρώμα τέφρας τα ερείπια μιας πόλης ακμάζουσας, όπως δηλώνουν τα πολυώροφα σπίτια με την πλούσια διακόσμηση και την εξεζητημένη οικοσκευή. Το δράμα μιας τραγικής στιγμής, ως έκθεμα πλέον, εντυπωσιάζει σήμερα τον θεατή.
Για τον μελετητή του αρχαίου κόσμου, η ανασκαφή του Ακρωτηρίου αποτελεί έναν ανέλπιστο θησαυρό πληροφοριών αλλά και μια μεγάλη πρόκληση: το μεγάλο ύψος και η επισφαλής κατάσταση των ερειπίων, καθώς και το πλήθος κινητών ευρημάτων που πληρούν τις επιχώσεις, καθιστούν το έργο της διάσωσης, συντήρησης και μελέτης του υλικού δύσκολο και χρονοβόρο. Έτσι, παρά τις πέντε δεκαετίες που έχουν περάσει από την έναρξη των ανασκαφών, η έρευνα έχει ολοκληρωθεί σε ελάχιστα κτήρια. Η Δυτική Οικία είναι ένα από τα πρώτα.
Το βιβλίο αυτό έχει πραγματιστικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και ο λόγος είναι πρωτίστως περιγραφικός. Η δημοσίευση πρωτότυπου αρχαιολογικού υλικού είναι προϊόν πρωτογενούς εργασίας και στόχος της είναι να κοινοποιήσει στη διεθνή επιστημονική κοινότητα με σαφήνεια και ακρίβεια όλες τις πληροφορίες που οι μελετητές του συγκεκριμένου χώρου έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να γίνει η γνώση κοινό κτήμα και εφαλτήριο περαιτέρω επεξεργασίας και έρευνας. Ιδιαίτερα τις πληροφορίες εκείνες που μόνο οι ανασκαφείς είχαν το προνόμιο να βιώσουν, πριν αυτές χαθούν οριστικά.
Περιεχόμενα
Πρόλογος [10-11]
Εισαγωγή [15-31]
Κεφάλαιο 1: Η θέση της Δυτικής Οικίας στον οικισμό [35-43]
Κεφάλαιο 2: Περιγραφή χώρων [51-93]
Κεφάλαιο 3: Υλικά και τρόποι δόμησης [97-167]
Κεφάλαιο 4: Δομοστατική ανάλυση [171-183]
Κεφάλαιο 5: Μορφολογική ανάλυση [187-197]
Κεφάλαιο 6: Κτηριολογική ανάλυση [201-211]
Κεφάλαιο 7: Γραφική αναπαράσταση της αρχικής μορφής [215-223]
Συντομογραφίες [267]
Βιβλιογραφία [268-269]
Παράρτημα Ι: Σχέδια υπάρχουσας κατάστασης [271-285]
Παράρτημα ΙΙ: Σχέδια αναπαράστασης [287-302]
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.