ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2009

1 Φεβρουαρίου 2010

Ανάσκαμμα. Ανασκαφικό περιοδικό, τόμος 3, 2009

Ανάσκαμμα. Ανασκαφικό περιοδικό, τόμος 3, 2009

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Έτος: 2009

Εκδότης: Γ.Χ. Χουρμουζιάδης

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 23,8×16,9 εκ.

Περίληψη

Το «Ανάσκαμμα» κυκλοφορεί, με τη φιλοδοξία να δώσει μια λύση στο πρόβλημα των ανασκαφών που χάνουν τα ευρήματά τους μέσα σε μυστηριώδη, απρόσιτα συρτάρια, αντί να τα χαρούν σε πολύχρωμες, προσιτές δημοσιεύσεις. Μια λύση που δεν είναι ούτε η μόνη ούτε η καλύτερη. Είναι ωστόσο μια λύση, γιατί υπερβαίνει σκόπιμα το λάθος του «ναρκοπεδίου», με το οποίο παρομοιάζεται, και πολύ σωστά, μια ανασκαφή, αφού το πρώτο λάθος του ανασκαφέα είναι και το τελευταίο. Υπερβαίνει, επίσης, αυτό που λένε πολλοί, ότι μια ανασκαφή στην πραγματικότητα είναι «καταστροφή». Και οι υπερβάσεις αυτές γίνονται με πολύ απλό τρόπο: προσφέρει τις σελίδες του, το «Ανάσκαμμα», για να δημοσιευτούν μικρά ή μεγάλα άρθρα, ανακοινώσεις ή απλά σημειώματα με περιεχόμενο που θα αναφέρεται αποκλειστικά σε μια ανασκαφή. Σε ένα εύρημα μιας ανασκαφής ή στη θεωρητική προσέγγιση ενός προβλήματός της. Μικρά ή μεγάλα άρθρα που δε θα παγιδεύονται, ή, τουλάχιστον, δε θα το ομολογούν ότι παγιδεύονται στις συνηθισμένες αναστολές. Σε όλες εκείνες τις γνωστές αρχαιολογικές φοβίες, που τις προκαλεί η άρνηση των αρχαιολόγων να δεχτούν πως ένα αρχαιολογικό συμπέρασμα μπορεί, στις πιο πολλές περιπτώσεις, να μην είναι τίποτε παραπάνω από την καταγραφή της «πρώτης εντύπωσης». Αυτού του άμεσου ενθουσιασμού ή της απογοήτευσης που νιώθει ο ανασκαφέας αρχαιολόγος μπροστά στο προσωπικό του ναρκοπέδιο. Της πρώτης εντύπωσης που είναι η αφορμή να σκεφτεί και να μιλήσει, να υποψιαστεί και να υποθέσει, ο ανασκαφέας. Χωρίς, προπαντός, να πιστεύει πως αυτό που θα γράψει θα είναι το τελικό συμπέρασμα. Στην αρχαιολογία δεν υπάρχουν τελικά συμπεράσματα. Συγκινήσεις υπάρχουν, μόνο, και όνειρα. Προπαντός όνειρα.

Για τον τόμο: πατήστε εδώ

Περιεχόμενα

…που λέει ο λόγος!

Πατήστε εδώ

Ρένα Βεροπουλίδου, ‘Λιμναία όστρεα και χερσαία σαλιγκάρια από το νεολιθικό Δισπηλιό Καστοριάς’ [13-26].

Πατήστε εδώ

Σοφια Δουλκερίδου, ‘Ορισμένες παρατηρήσεις για τη λιθοτεχνία λαξευμένου λίθου από το Δισπηλιό Καστοριάς’ [27-36].

Πατήστε εδώ

Ειρήνη Ι. Πετρουτσά, ‘Μελέτη ανθρώπινων σκελετικών υπολειμμάτων της θέσης Δισπηλιό’ [37-43].

Πατήστε εδώ

Μαρίνα Σωφρονίδου, ‘Μακριά από την ανασκαφή…’ [45-52].

Πατήστε εδώ

Γιάννης Σταυριδόπουλος & Τάσος Σιάνος, ‘Ο λίθινος περίβολος του Δισπηλιού’ [53-55].

Πατήστε εδώ

Νεκταρία Δασακλή, ‘Ανασκαφικό Πάρκο Δισπηλιού: Θέματα διαχείρισης, διατήρησης και συντήρησης αρχαιολογικών καταλοίπων in situ’ [67-87].

Πατήστε εδώ

Παναγιώτης Θεουλάκης, Νικόλαος-Αλέξιος Στεφανής, Γεώριος Γερογιάννης, Κατερίνα Ζιώγα & Κατερίνα Χατζή, ‘Η διατήρηση in situ των πήλινων αρχιτεκτονικών αρχιτεκτονικών κατασκευών στο Δισπηλιό: Εργαστηριακές δοκιμές στερέωσης και αποτίμηση των κατεργασιών’ [89-100].

Πατήστε εδώ

Κοσμάς Παυλόπουλος, Αθανάσιος Σκέντος & Χρυσάνθη Κοταμπάση, ‘Γεωμορφολογική χαρτογράφηση και μελέτη της ευρύτερης περιοχής Δισπηλιού-Λίμνης Καστοριάς’ [101-120].

Πατήστε εδώ

Δημήτρης Καϊμάρης, Όλγα Γεωργούλα & Πέτρος Πατιάς, ‘Εναέρια και δορυφορική αρχαιολογία’ [121-134].

Πατήστε εδώ

Γιώργος Παναγιάρης, ‘Δεοντολογικά και μεθοδολογικά ζητήματα συντήρησης και ανάδειξης ανθρωπίνων υπολειμμάτων’ [121-134].

Πατήστε εδώ

«ΣΧΕΔΙΑΣΜΑΤΑ»

Γ.Χ. Χουρμουζιάδης, ‘Η «κοσμολογία» της Ανασκαφής (Σχεδίασμα)’ [151-159].

Πατήστε εδώ


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.