ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2018

1 Φεβρουαρίου 2019

Αρχαιολογική Θεωρία. Μια εισαγωγή

Matthew Johnson (μετάφραση: Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος)

Αρχαιολογική Θεωρία. Μια εισαγωγή

Πόλη: Αθήνα

Έτος: 2018

Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 450 σ., ασπρόμαυροι πίνακες, ασπρόμαυρες εικόνες, 17 x 24 εκ.

Περίληψη

Δεν υπάρχει πράξη χωρίς θεωρία. Δεν υφίσταται δυνατότητα κατανόησης μιας κοινωνίας, χωρίς ένα ουσιαστικό θεωρητικό υπόβαθρο. Ακούγοντας και διαβάζοντας καθημερινά κάθε είδους αποφάν­σεις περί της κοινωνίας, συχνά δεν υποψιαζόμαστε ότι η θεωρητική μελέτη της δεν είναι μόνο μια «εμπειροτεχνική» ενασχόληση, αλλά και μια εξειδικευμένη επιστημονική δραστηριότητα. Ένα σημαντικό κομμάτι της θεωρίας των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών συνιστά πλέον η αρχαιολογική θεωρία, δηλαδή η θεωρητική μελέτη των κοινωνιών του παρελθόντος μέσα από τα υλικά τους κατάλοιπα.

Το βιβλίο είναι μια πραγματική αποκάλυψη για τον αναγνώστη. Ο εξαιρετικά ταπεινόφρων και φαινομενικά εξειδικευμένος τίτλος του δεν προϊδεάζει για τον πλούτο και τη σημασία του περιεχομένου του. Αφενός, με αφορμή την αρχαιολογική θεωρία το βιβλίο μυεί τον αναγνώστη σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα βασικών κοινωνιολογικών και επιστημολογικών εννοιών (π.χ. θετικισμό, εξελικτισμό, μαρξισμό, δαρβινισμό, μεταμοντερνισμό, κλπ.). Αφετέρου, οι σύνθετες αυτές θεωρητικές έννοιες καθίστανται προσιτές στον καθένα μέσω της σπάνιας γλαφυρότητας της αφήγησης και του ιδιαίτερου χαρίσματος του συγγραφέα. Ο Βρετανός αρχαιολόγος Matthew Johnson δεν είναι απλώς ένας από τους καλύτερους γνώστες της αρχαιολογικής και κοινωνικής θεωρίας διεθνώς, αλλά και ένας εμπνευσμένος ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, «είμαστε όλοι θεωρητικοί», είτε το θέλουμε είτε όχι. Το βιβλίο αυτό ανοίγει τον δρόμο για να γίνουμε καλοί και καταρτισμένοι θεωρητικοί, συνειδητοποιώντας τη σημασία της θεωρίας, τον διαρκή διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος και τη θεμελιώδη αξία του θεωρητικού πλουραλισμού και της κριτικής σκέψης.

Περιεχόμενα

Πρόλογος του συγγραφέα στην ελληνική έκδοση [11]

Πρόλογος του μεταφραστή [15]

Κατάλογος εικόνων [19]

Ευχαριστίες [21]

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Οι αντιφάσεις της θεωρίας [23]

1. Η κοινή λογική δεν είναι αρκετή [33]

2. Η «Νέα Αρχαιολογία» [51]

3. Η αρχαιολογία ως επιστήμη [83]

4. Θεωρία ενδιάμεσου φάσματος, εθνοαρχαιολογία και μελέτες υλικού πολιτισμού [105]

5. Πολιτισμός και διαδικασία [131]

6. Σκέψεις και ιδεολογίες [163]

7. Μεταδιαδικαστικές και ερμηνευτικές αρχαιολογίες [183]

8. Αρχαιολογία, φύλο και ταυτότητα [211]

9. Αρχαιολογία και πολιτισμική εξέλιξη [243]

10. Αρχαιολογία και δαρβινική εξέλιξη [271]

11. Αρχαιολογία και ιστορία [303]

12. Αρχαιολογία, πολιτική και πολιτισμός [323]

13. Επίλογος: το μέλλον της θεωρίας [349]

Γλωσσάριο επιλεγμένων όρων [379]

Επιπρόσθετη βιβλιογραφία [391]

Βιβλιογραφία [421]

Ευρετήριο [453]


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.