ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2009

15 Νοεμβρίου 2009

Η αιγαιακή προϊστορική έρευνα στις αρχές του 20ου αιώνα

Κατερίνα Κόπακα (επιμέλεια)

Η αιγαιακή προϊστορική έρευνα στις αρχές του 20ου αιώνα

Πόλη: Ηράκλειο

Έτος: 2009

Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, 170 σ., 2 ασπρόμαυρες εικόνες, 4 χάρτες, 20,5×14 εκ.

Περίληψη

Από τον 19ο αιώνα και τις ανακαλύψεις των Ε. Σλήμαν, X. Τσούντα, Ά. Έβανς και των άλλων πρωτεργατών, οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν την Εποχή του Χαλκού στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο τροφοδοτούν σταθερά ένα διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον. To πέρασμα στον 21ο αιώνα μπορεί να γίνει η αφορμή για έναν ποιοτικό απολογισμό της κατάστασης της αιγαιακής προϊστορικής έρευνας;

Στο βιβλίο αυτό, έντεκα προϊστοριολόγοι συζητούν τις αφετηριακές δυνατότητες, τις αδυναμίες και τις προοπτικές του πεδίου τους στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας, και μέσα από την κριτική αξιολόγηση της προηγούμενης γνώσης και εμπειρίας. Αναδεικνύεται, έτσι, η ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και ξένων ειδικών, που θα οδηγούσε σε εναλλακτικές, αναδιατεταγμένες και ώριμες προτάσεις και σε από κοινού στρατηγικές στο ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Η μεθοδολογική ανανέωση, η αυτονόητη διεύρυνση των προσεγγίσεων προς τις πρώιμες περιόδους της προϊστορίας και, κυρίως, μια ουσιαστική συνομιλία με το μεσογειακό και το παγκόσμιο επιστημολογικό γίγνεσθαι, χωρίς περιττές αιγαιοκεντρικές και ευρωκεντρικές εμφάσεις, θα παρείχαν τα ικανοποιητικά καταρχήν εφόδια για μια αναστοχαστική πλοήγηση της αρχαιολογίας του Αιγαίου στη σύγχρονη εποχή.

Περιεχόμενα

Συμμετοχές

Εισαγωγικό σημείωμα

Gerald Cadogan, ‘Υπάρχει μία “Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή” στην έρευνα για το πρώιμο Αιγαίο;’ [1-12].

Νένα Γαλανίδου, ‘Τροφηλάτες ή γεωργοί; Αιγαιακή προϊστορική έρευνα και η αρχή του μίτου της κρητικής προϊστορίας’ [13-42].

Νίκος Ευστρατίου, ‘Οι προϊστορικές σπουδές και έρευνες στην Ελλάδα στις αρχές του νέου αιώνα. Η ευκαιρία για μια αποτίμηση’ [43-53].

Μαρία Ιακώβου, ‘“Μεσογειακότητα”: Το μετέωρο βήμα της αιγαιακής προϊστορικής έρευνας’ [55-66].

Κατερίνα Κόπακα, ‘Η αιγαιακή προϊστορική έρευνα στην αυγή του 21ου αιώνα: Aπό μια “ιθαγενή σκοπιά”; [67-81]

Ελένη Παναγοπούλου, ‘Η παλαιολιθική έρευνα στην Ελλάδα και οι προοπτικές της’ [83-101].

Gilles Touchais, ‘Πέρα από τα σύνορα: η προϊστορία του Αιγαίου και η Αλβανία’ [103-111].

Ίρις Τζαχίλη, ‘Μικρό αφήγημα περί ανάπτυξης και τοπίου’ [113-124].

Μιχάλης Φωτιάδης, ‘Αιγαιακή προϊστορία: Ένα μοναχικό πεδίο;’ [125-132].

Γιάννης Χαμηλάκης, ‘Προς ποια αιγαιακή προϊστορία;’ [133-153].

Ελένη Χατζάκη, ‘Περιορισμοί και προοπτικές της έρευνας στη μελέτη της κεραμεικής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Η περίπτωση της Κνωσού’ [155-170].


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.