ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΒΙΒΛΙΑ | 2007

1 Ιανουαρίου 2010

Η προϊστορική Κέρκυρα και ο ευρύτερος περίγυρός της. Προβλήματα – προοπτικές. Πρακτικά ημερίδας τιμητικής στον Αύγουστο Σορδίνα. Κέρκυρα 17 Δεκεμβρίου 2004

Γαρυφαλιά Αρβανίτου-Μεταλληνού (επιμέλεια)

Η προϊστορική Κέρκυρα και ο ευρύτερος περίγυρός της. Προβλήματα – προοπτικές. Πρακτικά ημερίδας τιμητικής στον Αύγουστο Σορδίνα. Κέρκυρα 17 Δεκεμβρίου 2004

Πόλη: Κέρκυρα

Έτος: 2007

Εκδότης: Υπουργείο Πολιτισμού

Περιγραφή: Μαλακό εξώφυλλο, ασπρόμαυρες εικόνες, 172 σ., 26,5x20,5 εκ.

Από τον Πρόλογο του βιβλίου

Η Κέρκυρα είναι κατ’ εξοχήν γνωστή για τον ρόλο της στις θαλάσσιες διαδρομές προς την Δύση από τον 8o αι. π.Χ. και η υπόστασή της στον υλικό και θεσμικό τομέα έχει αναλυθεί επαρκώς μέσα από τα πορίσματα των ανασκαφών των τελευταίων δεκαετιών. Η προϊστορική έρευνα στο νησί μέχρι πρόσφατα σηματοδοτείτο αποκλειστικά από τις έρευνες του καθηγητή Αυγ. Σορδίνα.

Τα ευρήματα των τελευταίων ετών, που προέρχονται από επιφανειακές έρευνες και σωστικές ανασκαφές και κυρίως η ανασκαφή στο Σιδάρι το έτος 2004 μας έβαλαν αντιμέτωπους με κάποια μεθοδολογικά και θεωρητικά ζητήματα της προϊστορικής αρχαιολογίας. Συγχρόνως διαπιστώσαμε ότι τα κείμενα του Αυγ. Σορδίνα, 40 χρόνια μετά τις πρώτες του έρευνες, διατηρούσαν την δυναμική τους, όπως και οι συζητήσεις μας μαζί του. Για τον λόγο αυτό θεωρήσαμε ορθό να καταστήσουμε γνωστά μέσω μιας ημερίδας τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα δεδομένα και τους προβληματισμούς μας. Στόχος μας ήταν: Α) να επαναδιατυπώσουμε τα καίρια ερωτήματα της προϊστορικής έρευνας στο νησί, ώστε να καταστεί δυνατόν οι μελλοντικές έρευνες να προσθέσουν στις γνώσεις μας κατά ένα ουσιαστικό τρόπο, Β) να καταδείξουμε τις δυνατότητες πολύπλευρης μελέτης των δεδομένων και Γ) να τιμήσουμε τον πρωτοπόρο και ακούραστο ερευνητή της προϊστορίας του Ιονίου, τον καθηγητή Αυγ. Σορδίνα.

Η θερμή αποδοχή της πρότασής μας από το προσωπικό της Η’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχ/των κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση της ημερίδας με τη συμμετοχή ενός ευρύτατου κοινού αλλά και αξιόλογων ομιλητών. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στις 17 Δεκεμβρίου του 2004.

Περιεχόμενα

Πρόλογος

Βιογραφία – Εργογραφία Αυγούστου Σορδίνα

Α. Σορδίνας, ‘Απολογισμός προϊστορικής έρευνας στα Ιόνια νησιά κατά τη διετία 1964-66’ [21-33].

Γ. Μεταλληνού, ‘Η Προϊστορική έρευνα στην Κέρκυρα και η συμβολή του Αύγουστου Σορδίνα. Θεωρητικές προσεγγίσεις-Προοπτικές’ [35-47].

Μ. Δερμιτζάκης & X. Ντρίνια, ‘Παλαιογεωγραφική εξέλιξη και παλαιοβιολογική ιστορία των Ιονίων νήσων κατά τον Ανώτερο Καινοζωικό αιώνα’[49-57].

Π. Πάσχος, ‘Μεταβολές των ακτών του Αμβρακικού κόλπου και του Ιονίου πελάγους κατά το Τεταρτογενές’ [59-66].

Γ. Κουρτέση-Φιλιππάκη, ‘Τα λίθινα πελεκημένα εργαλειακά σύνολα: Ένας νέος δρόμος για την Προϊστορική έρευνα στα Ιόνια νησιά’ [67-76].

Α. Ντάρλας, Π. Καρκάνας, Ο. Πάλλη & Α. Παπαδέα, ‘Παλαιολιθικές έρευνες στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Κορισσίων’ [77-84].

Ε. Αδάμ, ‘Οι Μεσολιθικές λιθοτεχνίες από το Σιδάρι’ [85-90].

J. Guillaine, ‘Les enjeux de Sidari’ [91-96].

V. Tine, ‘Favella vs Sidari or a Neolithic wave of advance in the Mediterranean Sea’ [97-104].

Γ. Στρατούλη, ‘Ανιχνεύοντας το Νεολιθικό πολιτισμό στο Ιόνιο: Η συμβολή των ανασκαφών στο σπήλαιο Δράκαινα στον Πόρο Κεφαλονιάς’ [105-126].

Ο. Πάλλη, ‘Θεσπρωτία: Θέσεις της Εποχής του Λίθου. Έρευνα και προβληματισμοί’ [127-133].

Α. Παπαδέα & Γ. Γεωργιάδου, ‘Προϊστορικοί Οθωνοί: Αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών’[135-140].

Γ. Μεταλληνού, ‘Εργαλεία υφαντικής από την προϊστορική θέση των Ερμόνων στην Κέρκυρα’ [141-148].

Κ. Σουέρεφ, ‘Χερσαίες επικοινωνίες στη ΒΔ Ελλάδα κατά την ‘Ύστερη Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου’ [149-159].

Κ. Λαζάρη, ‘Η Χαλκοκρατία στη Θεσπρωτία μέσα από το εκθεσιακό πρόγραμμα του υπό ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας’ [161-170].


Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.