ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10 Απριλίου 2024

Αποχαιρετισμός στη Φωτεινή Ζαφειροπούλου

ΣΕΑ, 08.04.2024

Αποχαιρετισμός στη Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου -το γένος Παπαδοπούλου- γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ζούσε έως και τώρα. Κόρη οικογένειας με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, τελείωσε το Γυμνάσιο Saint Joseph, ενώ εργάστηκε για λίγα χρόνια και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Επέλεξε να σπουδάσει στη Φιλοσοφική Αθηνών, όπου, όπως έλεγε «διάλεξα την Αρχαιολογία». Μαθήτρια του Νικολάου Κοντολέοντος, αρχίζει ήδη από φοιτήτρια να εργάζεται στις Κυκλάδες, σε ανασκαφές στην Τήνο και τη Νάξο.
Έδωσε εξετάσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1959 και διορίστηκε το 1960 ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων αρχικά στην Ακρόπολη και στην Εφορεία Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα μετατέθηκε στις Κυκλάδες, όπου Έφορος ήταν ο Νίκος Ζαφειρόπουλος, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1965. Άνθρωποι δημοκρατικών και προοδευτικών φρονημάτων και οι δύο, αντιμετώπισαν τις δυσμενείς μεταθέσεις της δικτατορίας, όταν η Φωτεινή Ζαφειροπούλου μετατέθηκε στους Δελφούς/Αιτωλοακαρνανία και ο συζυγός της, αρχαιολόγος και Έφορος Κυκλάδων από το 1959, Νίκος Ζαφειρόπουλος βγήκε πρόωρα στη σύνταξη. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας η Φωτεινή Ζαφειροπούλου επέστρεψε ως Έφορος στις αγαπημένες της Κυκλάδες, από όπου και αφυπηρέτησε το 1995. Δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με την κυκλαδική αρχαιολογία και να περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου στα νησιά, ιδίως στην Πάρο.
Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μαζί με τον Νίκο Ζαφειρόπουλο, κατάφεραν να αναδιοργανώσουν πλήρως την Αρχαιολογική Υπηρεσία στις Κυκλάδες. Οι επανεκθέσεις των ιστορικών Μουσείων της Δήλου, της Μυκόνου και της Θήρας, η ίδρυση πολυάριθμων νέων Μουσείων, η διενέργεια αμέτρητων ανασκαφών, η κήρυξη αρχαιολογικών χώρων και Ζωνών προστασίας, η προστασία των παραδοσιακών οικισμών και του τοπίου των Κυκλάδων, η συντήρηση και η αναστήλωση σημαντικών μνημείων έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα των δύο δραστήριων αρχαιολόγων.
Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ειδικεύτηκε και επιστημονικά στις Κυκλάδες, ιδίως στη Γεωμετρική και την Αρχαϊκή περίοδο. Με τη διατριβή της (Προβλήματα της μηλιακής αγγειογραφίας, Αθήνα 1985) ασχολήθηκε με το σημαντικότατο σύνολο παριανών αγγείων από τον Βόθρο της Κάθαρσης στη Ρήνεια (τα οποία δημοσίευσε και στον τόμο 41 της σειράς Exploration Archéologique de Délos (La céramique “mélienne”), ενώ έχει συγγράψει αμέτρητα βιβλία και άρθρα, ιδίως μετά τη συνταξιοδότηση της, όταν και είχε πλέον περισσότερο χρόνο, στα οποία δημοσιεύει ευρήματά της ή πραγματεύεται θέματα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού διαχρονικά.
Ταυτόχρονα, η Φωτεινή Ζαφεροπούλου υπήρξε άνθρωπος μαχόμενος και μαχητικός, με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες. Σε όλη την υπηρεσιακή της πορεία ασχολήθηκε ενεργά με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου υπήρξε εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ για πολλά χρόνια αλλά και Πρόεδρος κατά τα έτη 1987-1988. Πάντα σταθερή στην υπεράσπιση των αρχαιοτήτων, συμμετείχε σε όλες τους μεγάλους αγώνες του Συλλόγου έως και τις ημέρες μας: με μεγάλη προθυμία έλαβε μέρος στην προσπάθεια διάσωσης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης από το 2019, ενώ πρωτοστάτησε στη συλλογή υπογραφών των αφυπηρετησάντων αρχαιολόγων της Υπηρεσίας στο κείμενο ενάντια στην αποκοπή των πέντε μεγάλων Μουσείων από την αρχαιολογική Υπηρεσία το 2021. Παράλληλα, διετέλεσε για δύο θητείες και πρόεδρος της «Ένωσης Αρχαιολόγων ΗΩΣ».
Γελαστή και πληθωρική, η Φωτεινή Ζαφειροπούλου παράλληλα με την επιτυχή αντιμετώπιση σοβαρότατων υπηρεσιακών υποθέσεων ή τις αρχαιολογικές της μελέτες, ήταν γνωστή για το χιούμορ της, την ονομαστή μαγειρική της και την αποφασιστικότητα της να αντεπεξέρχεται σε κάθε δυσκολία, ενώ ταυτόχρονα δεν παρέλειπε ποτέ να φορά και το κραγιόν της, ακόμη και μέσα στα χώματα των ανασκαφών.
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα όσα μας έμαθε, τις ιστορίες που μας είπε στις Κυκλάδες, στα σκάμματα και στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Δεν θα ξεχάσουμε τη ζωντάνια της, τη γενναιοδωρία της και τη χαρά της ζωής που μετέδιδε. Είμαστε περήφανοι που τη γνωρίσαμε και είναι τιμή μας που της σφίξαμε το χέρι: την αποχαιρετάμε με συγκίνηση, υποσχόμενοι να συνεχίσουμε να μαχόμαστε τόσο στα ανασκαφικά όσο και στα κοινωνικά πεδία, τιμώντας τη μνήμη της, όπως έχουμε χρέος.

Η κηδεία της Φωτεινής Ζαφειροπούλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 12 στον Ι.Ν. Νεκροταφείου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Περισσότερες πληροφορίες

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.