Έφυγε από τη ζωή η Ζακλίν Καραγιώργη
Ο Φιλελεύθερος, 12/03/2018
Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή το Σάββατο η ελληνίστρια συγγραφέας, ερευνήτρια και αρχαιολόγος Ζακλίν Καραγιώργη- Ζιράρ. Η κηδεία της θα γίνει στη Λευκωσία την Τρίτη στις 2μ.μ. από τον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κοιμητήριο Λευκωσίας. Υπήρξε μια διαπρεπής καθηγήτρια, μίας αρχαιολόγος διεθνούς εμβέλειας με βαθιά κλασική ανθρωπιστική παιδεία. Παροιμιώδες ήταν το πάθος της για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που την οδήγησε στην έρευνα για την Αφροδίτη. Η ερευνητική της της δράση βασίστηκε σε όσο γίνεται πιο αμερόληπτη εξερεύνηση, η οποία μπορεί να απογοήτευσε, όπως σημείωνε, την κοινή πίστη σε μια όμορφη και ελληνικότατη θεά, αλλά συνέτεινε σε μια πιο σωστή θεώρηση της ιστορίας του νησιού. Από το 1953 ως το 1992 δίδαξε τη γαλλική γλώσσα και τη λογοτεχνία της σε πολυάριθμους μαθητές. Ήταν νυμφευμένη από το 1953 με τον καθηγητή Βάσο Καραγιώργη, πρωτοπόρο Κύπριο αρχαιολόγο και πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, την Κλειώ, (1956), μουσειολóγο στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι και τον Ανδρέα, (1958), καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Η Ζ. Καταγιώργη γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1932 στο Σεντ- Ετιέν της Γαλλίας από γονείς δασκάλους. Πραγματοποίησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Λυών, από όπου έλαβε κατά σειρά, τους τίτλους Licence-es-Lettres classiques και Certificat d’archéologie (1949-1952), Diplôme d’Études Supérieures en Philologie (1953) και Doctorat en histoire des religions anciennes (1975), (Διδακτορική διατριβή στην ιστορία των αρχαίων θρησκειών με θέμα «Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου και η λατρεία της στην εικονογραφία από τη Νεολιθική εποχήως τον 6ον αιώνα π.Χ.»). Κατά τη διάρκεια της μακράς και πολύπλευρης επαγγελματικής της σταδιοδρομίας, διετέλεσε καθηγήτρια γαλλικής στα ελληνικά εκπαιδευτήρια (1963-1986), σύμβουλος στα ελληνικά εκπαιδευτήρια για τη διδασκαλία της γαλλικής, αποσπασμένη από το Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο (1965-1972) και βοηθός μορφωτικός ακόλουθος στο Γαλλικό Μορφωτικό Κέντρο Κύπρου (1986-1992). Συνεργάστηκε, επίσης, με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού για την πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης (2002-2005).
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.