ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23 Μαρτίου 2020

Κοιτάσματα πολιτισμού στις Κυκλάδες

Καθημερινή, 23.3.2020

Οταν κοπάσει η θύελλα που έφερε μαζί του ο κορωνοϊός και μετρήσουμε τις απώλειες σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας, καθώς και στον τουρισμό, θα είναι ευκαιρία να δούμε τι θα πυροδοτήσει την επανεκκίνηση. Τον Απρίλιο ξεκινά επίσημα η τουριστική περίοδος. Ποιος είναι αισιόδοξος για την έναρξή της, αφού η περιπέτεια δεν φαίνεται να τελειώνει, η χώρα ανακοινώνει καθημερινά νέα μέτρα και ο αριθμός των κρατήσεων είναι αποκαρδιωτικός; Ωστόσο, οι Κυκλάδες παραμένουν αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων. Τι θα αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες, όταν και όπως συνέλθουμε; Το πολιτιστικό απόθεμα: μουσεία, εκθέσεις, ανασκαφές, δράσεις και ο τρόπος που αυτό θα αξιοποιηθεί.

Πριν ακόμη μπει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ο COVID-19, ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, μιλά για τη διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος μέσα στο φάσμα της ανάπτυξης, ενώ επιχειρεί τον ανασχεδιασμό του μουσειακού χάρτη των Κυκλάδων. Είδαμε πως «ξύπνησε» το ενδιαφέρον του κοσμοπολίτικου κοινού για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου, με εκθέσεις όπως το «Vanity» (Ματαιοδοξία) το 2016, πέρυσι την ομαδική έκθεση «The Palace at 4 a.m.» του Οργανισμού ΝΕΟΝ, αλλά και εκείνη στη γειτονική Δήλο, στην οποία οι επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου είδαν τις γλυπτικές εγκαταστάσεις του αναγνωρισμένου Βρετανού καλλιτέχνη, Αντονι Γκόρμλι, να συνυπάρχουν με τις αρχαιότητες.

Την άνοιξη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου προγραμματίζεται να παρουσιαστεί η επιτυχημένη έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Πρωτοπαρουσιάστηκε πέρυσι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος στον Πύργο Τήνου, συγκεντρώνοντας πάνω από 26.000 επισκέπτες, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθε και στην Αθήνα, στο Μουσείο Μπενάκη.

Διαβάστε περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.