Κυκλαδικό Σεμινάριο
Tην τελευταία εικοσαετία του 20ου και την πρώτη δωδεκαετία του παρόντα αιώνα η κυκλαδική προϊστορία παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη εξαιτίας των σύγχρονων ερευνών πεδίου και κυρίως των συστηματικών ανασκαφών σε άγνωστες έως το 1980, αξιολογότατες θέσεις. Στην ανάπτυξη αυτή βοήθησαν και οι δημοσιεύσεις υλικού από παλαιές ανασκαφές, πρόσφατες γενικές μελέτες για τον πρώιμο κυκλαδικό κόσμο που αξιοποίησαν τις δημοσιεύσεις αυτές και ειδικές συγκριτικές μελέτες κυκλαδικών θέσεων με θέσεις άλλων περιοχών του Αιγαίου. Επίσης η συνέχιση των ερευνών σε σημαντικούς κυκλαδικούς τόπους που ήταν από παλαιά γνωστοί προσφέρουν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία.
Το Κυκλαδικό Σεμινάριο έχει ως στόχο να προβάλλει τις προαναφερθείσες σύγχρονες έρευνες σε συνδυασμό με την επανεξέταση και σε πολλές περιπτώσεις την αναθεώρηση παλαιών δεδομένων. Επίσης έχει ως στόχο να προβάλλει τις μελέτες που βασίζονται σε υλικό με γνωστή ανασκαφική προέλευση. Οι βάσεις της κυκλαδικής προϊστορίας ετέθησαν από τον Χρήστο Τσούντα με τις ανασκαφές που διεξήγαγε στις Κυκλάδες υπό την αιγίδα της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο τέλος του 19ου αιώνα καθώς και με τις δύο βαρυσήμαντες μελέτες του «Κυκλαδικά» και «Κυκλαδικά ΙI» που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Εταιρείας Αρχαιολογική Εφημερίs 1898 και 1899. Υπό την αιγίδα της Εταιρείας διεξάγονται έως και σήμερα ορισμένες από τις πλέον σημαντικές ανασκαφικές έρευνες σε προϊστορικές θέσεις των Κυκλάδων. Είναι λοιπόν η Εταιρεία ο κατάλληλος τόπος για τη διοργάνωση ενός Κυκλαδικού Σεμιναρίου.
Οι συνεδρίες του Κυκλαδικού Σεμιναρίου θα λαμβάνουν χώραν στη μικρή αίθουσα του μεγάρου της Εταιρείας, Πανεπιστημίου 22, στις 7 μ.μ. Οι ανακοινώσεις θα είναι διάρκειας 45 λεπτών και θα ακολουθεί συζήτηση. Το ετήσιο πρόγραμμα του σεμιναρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Εταιρείας. Η διοργάνωση του σεμιναρίου γίνεται από την Μαρίζα Μαρθάρη.
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.