ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2 Απριλίου 2012

Ο προϊστορικός οικισμός στο Kουκονήσι Λήμνου (Μέρος Β΄)

Ε. Καρδαμάκη & Τ. Μπολώτη, Αρχαιολογία & Τέχνες, 26-03-2012

Μυκηναϊκή κεραμική στο Κουκονήσι – Προκαταρκτικές παρατηρήσεις

Η περισυλλογή μυκηναϊκής κεραμικής κατά τη διάρκεια περιστασιακών χωροσκοπήσεων σε όλη την επιφάνεια της νησίδας του Κουκονησίου από τα πρώτα κιόλας στάδια της έρευνας οδήγησαν τον ανασκαφέα στην εκτίμηση ότι «έχοντας οι Μυκηναίοι σταθμίσει την καίρια γεωπολιτική σπουδαιότητα της Λήμνου για τη διακίνηση στην ευρύτερη περιοχή, τον έλεγχο και τη διείσδυση στον Ελλήσποντο, δεν άφησαν ανεκμετάλλευτα τα πλεονεκτήματα που τους πρόσφερε το νησί, ιδρύοντας εμπορικούς σταθμούς και ορμητήρια στο Κουκονήσι, την Ηφαιστία, την Πολιόχνη, ενδεχομένως δε και σε άλλες θέσεις».

Την άποψη αυτή, για το Κουκονήσι ειδικότερα, έρχεται να ενισχύσει η εύρεση πολυάριθμων πήλινων ζωόμορφων και κυρίως ανθρωπόμορφων μυκηναϊκών ειδωλίων, των χαρακτηριστικών τύπων Φ και Ψ, τα οποία «συνηγορούν για μια μονιμότερη εγκατάσταση».

Σε μεγαλύτερη πυκνότητα εμφανίζεται η επιφανειακή μυκηναϊκή κεραμική, αφενός στο νότιο έξαρμα της νησίδας, γεγονός που στηρίζει την υπόθεση για την εκεί ύπαρξη ενός συναφούς οικιστικού πυρήνα και, αφετέρου, στα δυτικά του ανασκαπτόμενου οικισμού, σε μια περιοχή όπου περισυνελέγησαν και ανθρωπόμορφα μυκηναϊκά ειδώλια.

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.