ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21 Μαΐου 2011

The Cyclades and western Anatolia during the 3rd millennium B.C.

Αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο Sakip Sabanci της Κωνσταντινούπολης (23 Μαΐου – 20 Αυγούστου 2011)

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Sakip Sabanci, διοργανώνουν στην Κωνσταντινούπολη αρχαιολογική έκθεση με τίτλο: Κυκλάδες και Δυτική Μικρά Ασία κατά την 3η χιλιετία π.Χ. Η έκθεση που προβλέπεται να εγκαινιαστεί στις 23 Μαΐου 2011 στο Μουσείο Sakip Sabanci στο Βόσπορο, περιλαμβάνει 68 αρχαιότητες από τα δύο ελληνικά Μουσεία (35 και 33 αντιστοίχως).

Πρόκειται κυρίως για κύριους τύπους των φημισμένων για τη λιτότητα και την απλότητα της φόρμας τους μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων, αλλά και για μαρμάρινα αγγεία και άλλα τέχνεργα, καθώς και για δείγματα μεταλλικών (χάλκινων) αντικειμένων (εργαλεία και εγχειρίδια), ενώ δεν απουσιάζουν πήλινα αγγεία από τα γνωστά ‘τηγανόσχημα’ με εγχάρακτη διακόσμηση, ‘αρύβαλλοι’, κρατηρίσκοι, ραμφόστομες πρόχοι, κλπ.

Από την πλευρά της Δυτικής Μ. Ασίας ανάλογες αρχαιότητες προέρχονται από τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, του Δορυλαίου (Εσκί Σεχίρ), της Κιουτάχειας, κλπ. Πρόκειται για πτυόσχημα ειδώλια (πολύ κοντά στον τύπο των βιολόσχημων), ένα κεφαλάκι κυκλαδικού ειδωλίου από τη Μίλητο, πήλινα αγγεία και μετάλλινα όπλα και κοσμήματα που φανερώνουν τις σχέσεις αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στα κυκλαδικά τέχνεργα και αυτά της μικρασιατικής ακτής -ιδιαίτερα καθώς η παραλιακή μικρασιατική ζώνη προχωρεί προς την ενδοχώρα. Στην υπερχιλιετή διάρκεια της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3200 – 200 π.Χ.) είναι σαφής η τομή που παρουσιάζεται γύρω στα 2600/2500 π.Χ. με αλλαγές που έρχονται από την μεγαλύτερη εκμετάλλευση στη χρήση των μετάλλων, την εντατικότερη χρήση του τροχού, κλπ.

Χωριστές ενότητες συναπαρτίζουν την έκθεση: το προοίμιο για το τι συνέβαινε λίγο πριν από την έναρξη της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, η ενότητα με τις τεχνολογίες (κεραμική, μεταλλοτεχνία, γλυπτική), ιδεολογία (ταφικά έθιμα, κλπ), εμπόριο και σχέσεις, είναι τα κύρια κεφάλαια της έκθεσης αλλά και του πολυσέλιδου επιστημονικού καταλόγου που τη συνοδεύει.

Πρόσκληση

Ιστότοποι:

http://muze.sabanciuniv.edu

http://www.cycladic.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.