Εξημερώνοντας τα κρητικά όρη στη Mέση Eποχή του Χαλκού: η Μινωική διαμόρφωση του τοπίου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (στα Αγγλικά)
Sabine Beckmann Πανεπιστήμιο Κρήτης 2012

Περιγραφή: 2 τόμοι, 1 CD, 322 έγχρωμες εικόνες (ανάμεσα τους χάρτες), 7 διαγράμματα, 7 πίνακες
Χώρα: Ελλάδα
Επόπτης: Κατερίνα Κόπακα
Άλλοι επόπτες: Νένα Γαλανίδου, Ίρις Τζαχίλη
Εξεταστική επιτροπή: Κ. Κόπακα, Ν. Γαλανίδου, Ι. Τζαχίλη, L.V. Watrous, Ν. Ευστρατίου, Σ. Ανδρέου, Α. Σάμψων
Περίληψη
Περισσότερα από 300 σημεία κατοίκησης εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν στα βουνά της Βορειοανατολικής Κρήτης (περιοχή Αγίου Νικολάου), χρονολογούμενα κυρίως στη Μινωϊκή Παλαιοανακτορική περίοδο, 2.000-1.650 π.Χ. περίπου). Τα σημεία κατοίκησης είναι διάσπαρτα, αλλ΄όχι σε μεγαλύτερη από 300 μ. (κατά μέσο όρο) απόσταση μεταξύ τους, αλληλοσυνδεδεμένα μ’ ένα δίκτυο οδικών προσβάσεων. Τα περισσότερα θεμέλια των τόπων κατοίκησης ήταν κτισμένα με ογκολιθική τοιχοποιία και μακρείς περίβολοι καλύπτουν για καθεμία απ’ αυτές τις θέσεις κατοίκησης μια περιοχή έως 6 περίπου εκτάρια, εγκλείοντας τόσο αρώσιμη όσο και βραχώδη γή στα όρια τους. Η τοποθέτηση και η ογκολιθική κατασκευή αυτών των περιβόλων, (αρχικά υψηλότεροι από 1 μέτρο και με συνολικό μήκος 150 χλμ. περίπου) καταδεικνύουν το ότι ανήκουν στις προαναφερθείσες θέσεις κατοίκησης. Όλα τα παραπάνω χαρτογραφήθηκαν με την χρήση συσκευής GPS και τα προκύπτοντα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη της χρήσης γής και του τοπογραφικού περιβάλλοντος.
Οι αρχαιολόγοι κατά το παρελθόν πίστευαν ότι τα τότε γνωστά σημεία κατοίκησης (περίπου 5, ενώ οι περίβολοι και το σύστημα διασύνδεσης ήσαν άγνωστα) που βρίσκονταν πλάϊ στους παλαιούς δρόμους ήταν αμυντικά φρούρια ή παρατηρητήρια εξαιτίας ακριβώς της αποκαλούμενης Κυκλώπειας κατασκευής τους, αλλά η παρούσα μελέτη καταδείχνει ότι η εκτεταμένη διαμόρφωση εκμετάλλευσης της γης (που καλύπτει μια περιοχή περίπου 30 χλμ2) και οι συναφείς κατασκευές θα πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για μικτή γεωργική-κτηνοτροφική παραγωγή. Η εν λόγω έκταση έχει επαναχρησιμοποιηθεί και πάλι από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα μέσω μεικτής γεωργικής εκμετάλλευσης, με κύρια πάντως έμφαση στη ορεινή κτηνοτροφία. Συλλέχθηκαν επίσης ικανά λαογραφικά δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση των αρχαιολογικών ευρημάτων.
Περιεχόμενα
FOREWORD – ACKNOWLEDGEMENTS [I-V]
INTRODUCTION [1]
a. Subject of the study [2]
b. Problems and questions [4]
c. Research methods [5]
CHAPTER I – GEO-CULTURAL FRAMEWORK
a. Description of the study-area : Geology, landscape, environment [14]
b. Historical and recent mixed agriculture in the Cretan mountains [30]
CHAPTER II – ARCHAEOLOGICAL DATA
a. Background to the investigation [95]
b. Built structures [103]
c. Moveable finds [229]
d. Synthesis – Architecture and Function [274]
CHAPTER III – THE MINOAN MOUNTAIN LANDSCAPE
a. The Minoan Mountain Landscape as Human Artefact [337]
b. Negative Evidence [341]
c. Open Questions [345]
d. Conclusions [347]
BIBLIOGRAPHY [351]
Διαβάστε τη διατριβή σε ψηφιακή μορφή: Πατήστε εδώ
Σχόλια
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.