Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του, που αριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.
Η διαδικτυακή Πύλη του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στις ψηφιακές συλλογές και ειδικότερα σε 614 αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης κατανεμημένα σε 19 επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με το είδος τους (αγγεία – σκεύη, γλυπτά – ανάγλυφα, ψηφιδωτά, επιγραφές, νομίσματα, κοσμήματα – σφραγιδόλιθοι, Άλλο, ειδώλια, μικροτεχνία, πινακίδες – δισκία – σφραγίσματα, όπλα – εργαλεία. Επιπλέον, οκτώ από τις προαναφερόμενες κατηγορίες παρουσιάζουν τα αντικείμενά τους με 3D εφαρμογή).
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων υπάγεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Στεγάζεται στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου. Ως Αρχαιολογικό Μουσείο άρχισε να λειτουργεί το 1963. Τα εκθέματά του δίνουν μία διαχρονική εικόνα της πολιτισμικής ιστορίας του Νομού Χανίων από τη νεολιθική εποχή έως και τα χρόνια της ρωμαιοκρατίας. Η έκθεση χωρίζεται κατά πλάτος σε δύο μεγάλες ενότητες : Στο ανατολικό τμήμα εκτίθενται ευρήματα της ύστερης νεολιθικής εποχής και της χαλκοκρατίας (μινωικοί χρόνοι). Στο δυτικό τμήμα εκτίθενται αρχαιότητες της εποχής του σιδήρου (ιστορικοί χρόνοι). Τα ευρήματα παρουσιάζονται κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά θεματικές ενότητες.
Το κτίριο του Μουσείου βρίσκεται στη καρδιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Δημοτική Αγορά της πόλης, που κατακλυζόταν καθημερινά από το πολύβουο πλήθος των εμπόρων και των πελατών της.
Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρακολουθεί τη διαδρομή της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων «παρά τη Γενική Διοικήσει Μακεδονίας» ήταν η πρώτη υπηρεσία που ιδρύθηκε, τον Νοέμβριο του 1912, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά την υπογραφή παράδοσης της πόλης στο Ελληνικό Κράτος.
Η συλλογή της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας περιλαμβάνει εκθέματα που καλύπτουν, χρονολογικά, μία ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο ανθρώπινης παρουσίας στον θεσπρωτικό χώρο, από τη Μέση Παλαιολιθική (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας (19ος αι. μ.Χ.)
Il catalogo digitale è una banca dati dedicata alle collezioni egee del Museo Archeologico Nazionale di Firenze, allegato on line del volume omonimo edito da Firenze University Press. Il catalogo è consultabile anche dal portale di ricerca on-line DBAS (DataBases about Aegean Subjects).
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Με αρχικό προορισμό να δεχθεί το σύνολο των ευρημάτων από ανασκαφές του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, σταδιακά πήρε τη μορφή ενός κεντρικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και εμπλουτίσθηκε με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου.
The Virtual Museum has been realised through digital environments and 3-D images so as to give visibility to a few of the most remarkable artefacts included in the collections of the Museums involved in the project. To these artefacts have been linked thematic routes and touristic-cultural itineraries created on purpose.
The Ashmolean Museum (in full the Ashmolean Museum of Art and Archaeology) on Beaumont Street, Oxford, England, is the world’s first university museum. Its first building was built in 1678–1683 to house the cabinet of curiosities Elias Ashmole gave Oxford University in 1677.