ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

10 September 2013

Νέες ανασκαφικές έρευνες στη Νεολιθική Μακεδονία (Μέρος Β΄). Ο νεολιθικός οικισμός στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Maria Pappa, Archaeology & Arts, 09-09-2013

Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν ήδη γνωστό από τις έρευνες πρωτοπόρων αρχαιολόγων ότι η κοιλάδα του Ανθεμούντα, στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, κατοικείται κατά την προϊστορική περίοδο με μικρής έκτασης οικισμούς, οι οποίοι με το πέρασμα των χρόνων και τη συνεχή κατοίκησή τους σχημάτισαν τούμπες, μικρούς δηλαδή γηλόφους που δεσπόζουν στο σύγχρονο τοπίο. Μόνο κατά την τελευταία εικοσαετία του 20ού αιώνα διαπιστώθηκε ότι στον ίδιο χώρο υπήρχαν και παλιότεροι οικισμοί, με διαφορετική οργάνωση και εξέλιξη, οι οποίοι δεν άφηναν τόσο εμφανή σημάδια στο τοπίο και για το λόγο αυτό δεν εντοπίστηκαν παρά μόνο όταν η σύγχρονη οικοδομική δραστηριότητα τους έφερε στο φως. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ερεύνησε δύο τέτοιους επίπεδους και εκτεταμένους οικισμούς στα Βασιλικά και στη Θέρμη. Οι παλαιότερες φάσεις κατοίκησης χρονολογούνται και στους δύο οικισμούς στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. Στον μεν οικισμό των Βασιλικών συνεχίζεται έως την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.), ενώ η Θέρμη συνεχίζει να κατοικείται σχεδόν αδιάλειπτα μέχρι τη σημερινή εποχή.

Ο νεολιθικός οικισμός στη Θέρμη βρίσκεται στα βορειοανατολικά του σύγχρονου οικισμού, εντός των ορίων της πρόσφατης επέκτασης, και ορίζεται στα νότια και ανατολικά από τις οδούς Αντύπα και Καραολή και Δημητρίου, στα βόρεια από την οδό Εκάβης και στα δυτικά από την προέκταση της οδού Λίτσα. Στα ανατολικά ορίζεται από την τούμπα της Εποχής του Χαλκού που έχει υψωθεί δίπλα στο ρέμα, ενώ σε πολύ μικρή απόσταση στα νότια, πάνω σε φυσικό ύψωμα, στην Τράπεζα της Θέρμης, μεταφέρθηκε η κατοίκηση κατά την Εποχή του Σιδήρου και συνεχίστηκε έως τους ελληνιστικούς χρόνους.

Read more: http://archaiologia.gr

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.