ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

20 August 2015

Ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στην Κρήτη

Το Βήμα, 20-08-2015

Ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στην Κρήτη

Yποβρύχια και παράκτια έρευνα στους Αγ. Θεοδώρους (Νίρου ή Κοκκίνη Χάνι), στο Ίστρον (Καλό Χωριό Λασιθίου) και στην περιοχή του Πόρου Ελούντας (αρχαίος Ολούς), πραγματοποιήθηκε από 21 μέχρι 23 Ιουλίου και από 3 έως 7 Αυγούστου από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Η έρευνα έγινε με μεθόδους γεωπληροφορικής (γεωφυσική, ηλεκτρική τομογραφία, μαγνητική χαρτογράφηση, εκτεταμένη τοπογραφική αποτύπωση) και τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού στους Αγ. Θεοδώρους συνεχίστηκε η διασκόπηση με ηλεκτρική τομογραφία εντός του λαξεύματος που θεωρήθηκε από το Σ. Μαρινάτο ως μινωικό νεώριο. Οι τομές συμπλήρωσαν τις αντίστοιχες που είχαν πραγματοποιηθεί κατά την ερευνητική περίοδο του 2014 μαζί με δοκιμές σεισμικών μεθόδων και σε συνδυασμό με τοπογραφική και φωτογραφική αποτύπωση βυθισμένων μινωικών αρχιτεκτονικών κατάλοιπων, τα οποία ανήκουν σε οικοδομικό συγκρότημα με ιδιαίτερα ισχυρή θεμελίωση.

Στο Ίστρον διερευνήθηκε βυθισμένο κτίριο στον όρμο ανατολικά του ακρωτηρίου του Αγ. Παντελεήμονα και είναι πιθανόν να ερμηνευθεί ως νεώσοικος. Διερευνήθηκαν επίσης στην περιοχή της δυτικής πλευράς του όρμου Καραβοστάσι αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο πρανές της παραλίας. Τέλος, στον Πόρο Ελούντας διερευνήθηκαν με τη χρήση μαγνητικών μεθόδων οι ακτές του όρμου στα νότια του Πόρου και με ηλεκτρική τομογραφία ο βορειοανατολικός μυχός του ίδιου όρμου.

More: http://www.tovima.gr

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.