ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

6 September 2014

Ευρήματα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας – Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανασκαφών στο Λισβόρι Λέσβου

Lesvos News, 06-08-2014

Ευρήματα τεράστιας αρχαιολογικής αξίας – Ολοκληρώθηκε ο κύκλος ανασκαφών στο Λισβόρι Λέσβου

Αρχαιολογικά ευρήματα της πρώιμης παλαιολιθικής περιόδου, ηλικίας 150.000 έως 500.000 ετών ήρθαν στο φως από την περιοχή Ροδαφνίδια Λισβορίου και αποκαλύπτουν την παλαιότερη αρχαιολογική θέση σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Πύλη της Ευρώπης. Στόχος η δημιουργία ενός μουσείου Παλαιολιθικής περιόδου, στο παλιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της περιοχής.

Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος και υπεύθυνη των ανασκαφών Νένα Γαλανίδου, τα ευρήματα που βρέθηκαν στο Λισβόρι, είναι ηλικίας 150.000 έως 500.000 ετών και αποκαλύπτουν την παλαιότερη αρχαιολογική θέση σε ολόκληρο το Αιγαίο, την Ελλάδα και την Ανατολική Πύλη της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό από μόνο του, προσθέτει η Ν. Γαλανίδου, δίνει στη Λέσβο μια σημαντική πρωτιά στον παγκόσμιο χάρτη των πρώιμων παλαιολιθικών θέσεων. «Οι ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται στην καρδιά του ελαιώνα του Λισβορίου, δίπλα στις θερμοπηγές της περιοχής, τα τελευταία τρία χρόνια, πραγματικά έχουν φέρει στο φως αντικείμενα που ανήκαν και χρησιμοποιούνταν από τον παλαιολιθικό άνθρωπο, που, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αποδείξεις που πλέον έχουμε στα χέρια μας, είχε βρει φιλόξενο καταφύγιο στη Λέσβο την εποχή των παγετώνων. Πρόκειται στην ουσία για την παλαιότερη θέση που αποκαλύπτεται στη χώρα μας και τα αντικείμενα που έχουμε στα χέρια μας είναι 150 έως 500 χιλιάδων ετών. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όταν αυτά μεταφερθούν στα εργαστήρια για περαιτέρω έρευνα και μελέτη με τα σύγχρονα επιστημονικά μέσα που διαθέτουμε, να αποκαλυφθεί ότι χρονολογικά είναι ακόμη παλαιότερα.

Read more: http://www.lesvosnews.net

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.