H ανακάλυψη του ασύλητου μινωικού τάφου στην Ιεράπετρα και η σημασία του
Lifo, 27.08.2018
Η Έφορος Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού μιλά για το ξεχωριστό εύρημα που αναμένεται να συμβάλει στη μελέτη της τελευταίας και αρκετά σκοτεινής περιόδου της μινωικής Κρήτης. Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας θεωρείται ο τάφος της υστερομινωικής εποχής (1400-1200π.Χ.) που ανακαλύφθηκε τυχαία προ ημερών στη διάρκεια επείγουσας σωστικής ανασκαφής στην Ιεράπετρα, αφενός επειδή βρέθηκε ασύλητος – κάτι σχετικά σπάνιο, όπως και το γεγονός ότι λαξεύτηκε σε επίπεδο έδαφος αντί σε πλαγιά -, αφετέρου γιατί το εύρημα αυτό συνηγορεί ότι στην περιοχή υπήρχε εργαστήρι κεραμικής και οικισμός, πιθανότατα και κάποιο περιφερειακό διοικητικό κέντρο το οποίο ακόμα δεν έχει ανευρεθεί.
Αν και ακόμα είναι νωρίς να εκτιμηθεί η ηλικία, το φύλο και η κοινωνική θέση των νεκρών που βρέθηκαν στις δύο λάρνακες, τόσο οι δύο σκελετοί όσο και τα πήλινα κτερίσματα (14 ψευδόστομοι αμφορείς, ένας αμφοροειδής κρατήρας με συμφυές υποστατό και ένα κύπελλο στην πρώτη, 6 μικροί ψευδόστομοι αμφορείς και δύο προχοΐδια στη δεύτερη, όλα ακέραια και καλής τέχνης) αναμένεται να φωτίσουν περισσότερο την πολυτάραχη ιστορική περίοδο πριν από την οριστική κατάρρευση του μινωικού πολιτισμού.
Comments
Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.