ADVANCED SEARCH +

Aegeus Society For Aegean Prehistory

NEWS

31 July 2015

To Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς εμπλουτίζει τις συλλογές του με σημαντικό σύνολο λίθινων τεχνέργων της παλαιολιθικής εποχής

Αρχαιολογία & Τέχνες, 24-07-2015

To Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς εμπλουτίζει τις συλλογές του με σημαντικό σύνολο λίθινων τεχνέργων της παλαιολιθικής εποχής

Με ένα σημαντικό αρχαιολογικό σύνολο λίθινων τεχνέργων της παλαιολιθικής εποχής από δύο θέσεις εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς εμπλουτίστηκαν πρόσφατα οι συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Τα ευρήματα αυτά είχαν εντοπιστεί σε επιφανειακές έρευνες που είχε διεξαγάγει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας (γραφείο Βόρειας Ελλάδας) στην κοιλάδα του Αξιού, με την επιστημονική επιμέλεια του δρος Ανδρέα Ντάρλα.

Πιο συγκεκριμένα: το αρχαιολογικό υλικό περιλαμβάνει κυρίως υποπροϊόντα κατεργασίας πετρωμάτων (π.χ. χαλαζίας, ραδιολαρίτης, πυριτόλιθος κ.ά.) που επιχωριάζουν, καθώς και εργαλεία που ανάγονται στη Μέση και κυρίως στην Ανώτερη Παλαιολιθική (περ. 100.000-10.000 χρόνια πριν) και προέρχονται από τις περιοχές της Γοργόπης και του Πολύπετρου του Δήμου Παιονίας.

Οι δύο αυτές αρχαιολογικές θέσεις αποτελούσαν, με βάση τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το συγκεκριμένο αρχαιολογικό υλικό, τόπους εργαστηριακού χαρακτήρα, τόσο για τον προσπορισμό όσο και για την επιτόπια κατεργασία της πρώτης ύλης.

More: http://www.archaiologia.gr

Comments

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.