ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ

Η ελληνική λέξη δώρο μαρτυρείται για πρώτη φορά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. σε μία πινακίδα της Γραμμικής Β, που βρέθηκε στο ονομαζόμενο ‘ανάκτορο του Νέστορος’ στην Πύλο (PY Tn 316). Όπως υποδεικνύει η πινακίδα το ανάκτορο της Πύλου προσέφερε πολύτιμα δώρα (do-ra) σε διάφορα ιερά και θεούς, με αφορμή μια γιορτή.

Η πολυσήμαντη αξία του δώρου στην αιγαιακή προϊστορική κοινωνία καταφαίνεται και από τις πάμπολλες πομπικές παραστάσεις με δωροφόρους, όπως από το ανάκτορο της Κνωσού, την Καδμεία (Θήβα) και το Ακρωτήρι Θήρας. Γνωστές είναι και οι λεγόμενες τοιχογραφίες των «Κεφτιού» και των «Λαών των Νησιών στη μέση της Θάλασσας», που κοσμούν ταφικούς θαλάμους στις αιγυπτιακές Θήβες, και οι οποίες, όπως πιστεύεται, απεικονίζουν ‘μινωικούς’ Κρήτες να προσκομίζουν δώρα στο Φαραώ.

Την πολυσημία της λέξεως δώρο κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους επιβεβαιώνουν και τα ομηρικά έπη, αν και με αναδρομικό τρόπο: πολύτιμα αντικείμενα χαρίζονται ως αποχαιρετιστήρια δώρα στους φιλοξενούμενους, ως τιμητικά δώρα, ως αναθηματικά δώρα σε θεούς και ιερά, ακόμη και ως προίκα.

Βοηθήστε τον Αιγέα στην καλύτερη πραγματοποίηση των σκοπών του! Μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στον τραπεζικό λογαριασμό του Αιγέα:

Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
ΙΒΑΝ : GR6101101070000010747074788
SWIFT – BIC : ETHNGRAA

ή μέσω PayPal: