ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18 Μαρτίου 2015

16 Μαρτίου 1900: Ο Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στην Κνωσό

anaskafi.blogspot.gr, 16-03-2015

16 Μαρτίου 1900: Ο Έβανς ξεκινά την ανασκαφή στην Κνωσό

Ήταν 16 Μαρτίου 1900 όταν η αρχαιολογική σκαπάνη ξεκινούσε την πρώτη ανασκαφή στην Κνωσσό υπό τις οδηγίες του μικρόσωμου, ύψους μόλις 1,58 μ., μύωπα Βρετανού, ΄Αρθουρ Έβανς, που θα οδηγούνταν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της αρχαιολογίας. Ο Σέρ Άρθουρ Τζον Έβανς αποκάλυψε στο σύνολό του τον πολιτισμό που ονόμασε «Μινωικό», ο οποίος ήταν στην εποχή του μόνο μια αμυδρή μυθική ανάμνηση.

Γοητευμένος από τον μύθο του Μινώταυρου και του Θησέα, ο Άρθρουρ Έβανς έφερε στο φως την πόλη της Κνωσού. Οι ανακαλύψεις του Έβανς, σε συνδυασμό με τις ανασκαφές του Σλήμαν τον 19ο αιώνα στην Τροία και στις Μυκήνες αλλά και την ανακάλυψη των τάφων των μακεδόνων βασιλέων από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο το 1977, άλλαξαν ριζικά τον τρόπο θέασης της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Σήμερα, η προτομή του Άρθουρ Έβανς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσσού καλωσορίζει εκατομμύρια τουρίστες.

Το μικρόβιο της αρχαιολογίας είχε μπει ήδη μέσα του από τότε που ως μοναχογιός της εύπορης οικογενείας Εβανς που διατηρούσε μονάδα παραγωγής χαρτιού, ακολουθούσε από μικρή ηλικία τον αυτοδίδακτο αρχαιολόγο και νομισματολόγο πατέρα του σερ Τζον Έβανς σε εξερευνήσεις προϊστορικών σπηλαίων στην Αγγλία και στη Γαλλία.

Δέκα χρόνια  μετά την αποφοίτησή του από την Οξφόρδη (ενδιαμέσως βρέθηκε να περιοδεύει στα Βαλκάνια ως πολεμικός ανταποκριτής της «The Manchester Guardian») ο Άρθουρ Έβανς εξελέγη έφορος αρχαιοτήτων στο Μουσείο Τέχνης και Αρχαιολογίας Ασμόλιαν. Η πρώτη του επίσκεψη στην Κρήτη είχε γίνει το 1894, μια χρονιά δύσκολη γ’ αυτόν διότι έχασε τη σύζυγό του, Μάργκαρετ Φρίμαν, κόρη του αρχαιολόγου, Έντουαρντ Φρίμαν. Εκεί γνώρισε τον Ηρακλειώτη έμπορο και αρχαιοδίφη, Μίνωα Καλοκαιρινό ο οποίος ήδη από το 1878 είχε αρχίσει ανασκαφές στην περιοχή της Κνωσού φέρνοντας στο φως δύο από τις αποθήκες του ανακτόρου, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει ύστερα από τις πιέσεις της τουρκικής διοίκησης του νησιού.

Περισσότερα: http://anaskafi.blogspot.gr/

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.