ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11 Ιανουαρίου 2013

Αγία Βαρβάρα- Ασπρόκρεμνος: Πανεπιστήμια Κύπρου, Cornell και Trent

Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, δελτίο τύπου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τη λήξη των ανασκαφών του 2012 στη θέση Αγία Βαρβάρα-Ασπρόκρεμνος που χρονολογείται στην 9η χιλιετία π.Χ. Οι έρευνες διεξάγονται υπό τη διεύθυνση της Δρος. Carole MacCartney εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με το Cornell University και το University of Toronto. Οι έρευνες που διεξήχθησαν το 2012 επικεντρώθηκαν στην τεκμηρίωση σημαντικών στοιχείων στο χώρο, στην καταγραφή κινητών ευρημάτων και στην επανεξέταση του χαρακτήρα της ανθρώπινης κατοίκησης η οποία διαμόρφωσε το συγκεκριμένο χώρο. Καταγράφηκαν σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση της θέσης από τις προϊστορικές κοινότητες αλλά και κάποιες ενδείξεις για την χρονολόγηση της θέσης στην πρωιμότερη φάση της Νεολιθικής περιόδου, πριν από την Ακεραμική Νεολιθική Β.

Για πρώτη φορά μετά από 10,000 χρόνια είδε το φώς ένα δάπεδο (Δάπεδο 320) το οποίο εξέχει του κεντρικού δαπέδου σχηματίζοντας ένα είδος πάγκου που ακολουθεί την περίμετρο του εσωτερικού τοίχου. Στο βόρειο τμήμα του στοιχείου αυτού εντοπίστηκαν ποσότητες στάχτης και λίθινα εργαλεία τα οποία βρέθηκαν σε στρώματα που δείχνουν επεισόδια επαναλαμβανόμενης χρήσης. Η παρουσία θαμμένων αντικειμένων (χρηστικά μεν αλλά θαμμένα) αλλά και οι ενδείξεις που φανερώνουν επεισόδια διάβρωσης δηλώνουν διακοπές στην κατοίκηση του κτίσματος, ενώ ο χαρακτήρας των κινητών ευρημάτων φανερώνει ότι οι δραστηριότητες που διεξάγονταν στο κτίσμα ήταν οικιστικές. Κατασκευαστικά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως φανερώνουν ότι οι άνθρωπου επένδυσαν πολλά στο κτίσμα αυτό, αφού το κτίσμα λαξεύτηκε μέσα στο φυσικό βράχο και οι τοίχοι επανδύθηκαν με επίχρισμα 10-15 εκ. πάχους. Στο επίχρισμα διατηρούνται ίχνη καύσης και πιθανόν η οροφή να ήταν φτιαγμένη από κλαδιά στερεωμένα με πηλό. Σε αντίθεση, το δάπεδο ήταν κατασκευασμένο από απλό, πατημένο χώμα με επίχρισμα που ανανεωνόταν κατά διαστήματα από υλικό διάβρωσης που συσσωρευόταν όταν οι άνθρωποι εγκατέλειπαν (ίσως εποχιακά) το κτίσμα.

Περισσότερα: http://mcw.gov.cy

Διαβάστε την είδηση στα Αγγλικά: http://cyprus-mail.com

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.