ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5 Μαρτίου 2014

Αλμυρός. Σημαντική νεολιθική θέση στο φως

Γλυκερία Υδραίου, Ταχυδρόμος, 17-02-2014

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη, μέχρι πρότινος, νεολιθική εγκατάσταση, στη θέση Καμάρα, κοντά στο χωριό Δρυμώνα της Σούρπης. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η προϊστορική αυτή θέση τοποθετείται στη Μέση Νεολιθική περίοδο, η οποία διήρκεσε από το 5.800 μέχρι το 5.300 π Χ. Σημαντικά ευρήματα, όπως άφθονα λίθινα εργαλεία, πλούτος κεραμικής, υπολείμματα τροφών και πολλά ακόμη αντικείμενα, ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της εκτέλεσης μεγάλων έργων, τα οποία αποτέλεσαν ουσιαστικά την αφορμή για τη διερεύνηση, έστω αποσπασματικά, της συγκεκριμένης νεολιθικής θέσης, οδηγώντας παράλληλα στην αποκάλυψη σημαντικών ευρημάτων, τα οποία εξετάζονται πολύ προσεκτικά από τους ερευνητές.

Όπως εκτιμάται, παράλληλα, η ευρύτερη μελλοντική έρευνα, θα δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν ανακύψει για τον συγκεκριμένο προϊστορικό οικισμό, ο οποίος ήταν κτισμένος σε στρατηγικό σημείο της πεδιάδας της Σούρπης και αποτελούσε ουσιαστικά πέρασμα από το βορά προς το νότο. Το σημείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους αρχαιολόγους είναι η περαιτέρω μελλοντική έρευνα του πλούσιου υλικού που ήρθε στο φως, αλλά και της νεολιθικής θέσης, που αποτελεί, σημειωτέον, οριοθετημένο και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Σε πρώτη φάση έχουν γίνει αναλύσεις του πηλού στα κεραμικά ευρήματα που προέρχονται από την ανασκαφική έρευνα στη θέση Καμάρα, ενώ στην παρούσα φάση, οι ερευνητές βρίσκονται στη διαδικασία να ελέγξουν το χρώμα, τη σύσταση και την προέλευσή τους.

Περισσότερα: http://taxydromos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.