ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25 Μαρτίου 2012

Απόφαση ΔΣ ΣΕΑ για το νέο οργανόγραμμα στο ΥΠΠΟΤ

sea.org, 22-03-2012

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην έκτακτη συνεδρίασή του την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 με θέμα το προσχέδιο Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΤ,  διαπίστωσε ομόφωνα τα παρακάτω:

Προκαλεί πραγματική έκπληξη ότι, σε αντίθεση με άλλα Υπουργεία, όπου τα Οργανογράμματα δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκετές μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είχε θέσει το ΥΔΜΗΔ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αυτό δεν συνέβη, τουλάχιστον επίσημα. Ο ΣΕΑ δεν μπορεί να προσέλθει σε ένα «διάλογο» που δεν κλήθηκε ποτέ, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο μας ανακοινώνονται μόνο προειλημμένες αποφάσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Προκαλεί βέβαια εντύπωση το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η αναδιοργάνωση των Υπουργείων, ετοιμάστηκε για να εισαχθεί στη Βουλή εν μέσω προεκλογικής περιόδου από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εκπνοή του κοινοβουλευτικού βίου της.

Εντύπωση προκαλεί η προσπάθεια των πολιτικών ηγεσιών των Υπουργείων να παρουσιάσουν ως «ανώδυνες» και «αναγκαίες» τις αλλαγές στα Οργανογράμματα, όταν είναι σαφές τόσο από το Ν. 4024/2011 όσο και από το Ν. 4046/2012 (Νέα Δανειακή Σύμβαση), ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα για τις απολύσεις 150.000 πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων ως το 2015. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, η σκόπιμη απόκρυψη των οδηγιών της Τρόικας για 3 Γενικές Διευθύνσεις και 41 Διευθύνσεις ανά Υπουργείο. Ίσως, ακόμη κι αν ψηφιστούν, να μην προλάβουν να εφαρμοστούν ποτέ οι νέοι Οργανισμοί των Υπουργείων, αφού, όπως έχει ήδη ακουστεί από κυβερνητικά χείλη, τον Ιούνιο θα έρθουν οι νέες περικοπές. Πιθανώς αυτός είναι και ο λόγος που το νομοσχέδιο του ΥΔΜΗΔ έχει ήδη «παγώσει» και δεν προωθείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Στον τομέα του πολιτισμού βρισκόμαστε ήδη στο χείλος του γκρεμού. Η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού απειλούν πλέον ευθέως την προστασία, προβολή και μελέτη των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ είναι υπόλογη, καθώς δεν θέλησε να εμποδίσει τις περικοπές κονδυλίων και προσωπικού στον πολιτισμό, ακόμη και μετά τις ληστείες στην Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία, που έδειξαν ότι οι περικοπές στην πολιτιστική κληρονομιά αποτελούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, καθώς απειλούν την αναντικατάστατη περιουσία του ελληνικού λαού.

Περισσότερα: http://sea.org

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.