ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19 Δεκεμβρίου 2015

Αποκαλύπτεται σιγά- σιγά η προϊστορική πόλη κοντά στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Φιλελεύθερος, 16/12/2015

Ακόμη ένα τμήμα της προϊστορικής πόλης κοντά στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ αποκάλυψε φέτος η σουηδική αποστολή του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ Μ. Φίσερ. Το τμήμα βρίσκεται δυτικά της Περιοχής 6 και έγινε με τη χρήση εξελιγμένου υπεδάφιου ραντάρ και μαγνητομετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης (υπό τη διεύθυνση του δρα Ίμο Τρινκς).   

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ανασκαφών που έγιναν εντός του Μαΐου και του Ιουνίου στη θέση της Ύστερης Εποχής του Χαλκού Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ), κοντά στον Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας και στο γνωστό ομώνυμο τέμενος. Οι ανασκαφές είχαν διάρκεια πέντε εβδομάδων.   Υπολογίζεται ότι η αρχαία αυτή πόλη είχε έκταση 25-50 εκτάρια. Μέχρι στιγμής έχει διερευνηθεί μόνο ένα μικρό τμήμα του οικισμού, ο οποίος φαίνεται να ιδρύθηκε τον 16ο αι. π.Χ. (παρόλο που, βάσει της κεραμικής, η χρονολόγηση είναι πρωιμότερη). Τον 12ο αι. π.Χ. η πόλη καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε. 

Περισσότερα: http://www.philenews.com

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.