ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13 Οκτωβρίου 2014

Αψιδωτό κτίριο 4.000 ετών στον Πλαταμώνα Πιερίας

Μαρία Ριτζαλέου, Έθνος, 11-10-2014

Αψιδωτό κτίριο 4.000 ετών στον Πλαταμώνα Πιερίας

Ενα αψιδωτό κτίριο, μεγάλων διαστάσεων, που χρονολογείται στη 2η χιλιετία π.Χ., με δύο τεράστια πιθάρια κοντά στην αψίδα του και θεωρείται ως πρωτοφανές εύρημα για την περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη θέση Ρέμα Ξυδιάς, στον Πλαταμώνα Πιερίας. Η αποκάλυψη του κτιρίου έγινε στη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών κατά την κατασκευή της ΠΑΘΕ -τμήμα Μαλιακός-Κλειδί Ημαθίας- και το εύρημα θεωρείται εξαιρετικά σπουδαίο, καθώς μέχρι τώρα υπήρχε πλήθος μυκηναϊκών ευρημάτων, όλα πρόσφατα αποκαλυμμένα, όχι όμως οικιστικά κατάλοιπα στην περιοχή.

«Ο αψιδωτός τύπος οικίας είναι κατεξοχήν μεσοελλαδικός, απαντάται δηλαδή στις αρχές της 2ης χιλιετίας, ενώ δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή του μακεδονικού Ολύμπου. Το παράδειγμα του ρέματος Ξυδιάς, αποτελεί πιθανόν τοπική επιβίωση του τύπου στην Υστερη Εποχή του Χαλκού (μέσα 2ης χιλιετία π.Χ.), όταν στους γνωστούς οικισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας κυριαρχεί πλέον ο ορθογώνιος μακρόστενος τύπος οικίας, το μέγαρο», είπε στο «Εθνος» η αρχαιολόγος της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Σοφία Κουλίδου.

Περισσότερα: http://www.ethnos.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.