ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15 Ιανουαρίου 2018

Αυγή, δεσποινίς ετών 9.000

Γ. Συκκά, Καθημερινή 11/01/2018

Πριν από οκτώ χρόνια ήταν εκείνο το ασχημούλικο κοριτσάκι. Μια 11χρονη, η Μύρτις, που έζησε στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ. και πέθανε από τον τυφοειδή πυρετό όπως και πολλοί συμπολίτες της κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Το κρανίο της βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση στις ανασκαφές του μετρό στον Κεραμεικό. Κι αυτό ήταν η αφορμή για να γίνει η ανασύνθεση του προσώπου της με πρωτοβουλία του καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τώρα, είναι η σειρά της Αυγής. Εζησε 9.000 χρόνια πριν, στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα, όπου βρέθηκε. Ηταν 18-25 ετών και «το όνομά της αποδίδει την αυγή του σημερινού πολιτισμού», λέει η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια των ανασκαφών της Θεόπετρας. Είχε ύψος 1,57 μ. και, σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση, είχε αναιμία ή σκορβούτο, καθώς και κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα.

Περισσότερα

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.