ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20 Φεβρουαρίου 2013

Χρηματοδότηση της τάξεως των 2 εκ. ευρώ χάνει η Καστοριά, εξαιτίας …αδυναμίας της ΚΘ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων να φέρει εις πέρας το έργο δημιουργίας διαδραστικού πάρκου στο Νεολιθικό Οικισμό Αυγής

Γιάννα Λούσιου, Σέντρα, 19-02-2013

Το …δρόμο για τις καλένδες έχει πάρει ένα μεγάλο έργο στο νομό Καστοριάς, χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, κάτι που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, αφού τόσο το ποσό του 1.800.000 ευρώ, τα οποία χάνονται από την οικονομία του νομού σε συνδυασμό και με την απώλεια των θέσεων εργασίας που θα δημιουργούνταν, όσο και η αξία του έργου αυτού κάθε αυτού που θα βοηθούσε σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού της Αυγής, αντιμετωπίζονται, μάλλον, με …αδιαφορία από τους τοπικούς μας φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στη δημιουργία ενός διαδραστικού αρχαιολογικού πάρκου στον Νεολιθικό Οικισμό της Αυγής, έτσι ώστε, με την κατασκευή ενός μεγάλου στεγάστρου, 800 τ.μ., να διασωθούν κατ’ αρχάς τα σημαντικότατα ευρήματα του ανασκαφικού έργου, τα οποία δεν φυλάσσονται έτσι όπως πρέπει, αλλά και να δοθεί …ζωή στον οικισμό, με την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που θα συμπεριλαμβάνουν επισκέψεις μαθητών από όλη τη χώρα.

Για να πάρουμε τα πράγματα, ωστόσο, από την αρχή, η πρόταση για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υποβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 από την ΚΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΚΘ’ ΕΚΠΑ), με τίτλο «Ανάδειξη του Νεολιθικού Οικισμού της Αυγής», στο πλαίσιο του άξονα «Προστασία και Διατήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Και ενώ όλα πήγαιναν καλά και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αξιολόγησε θετικά την πρόταση, ο ίδιος ο δικαιούχος του έργου, δηλαδή, η ΚΘ’ Εφορεία αρνήθηκε να υπογράψει το Σύμφωνο Αποδοχής Όρων, επικαλούμενη αδυναμία υλοποίησης του έργου λόγω έλλειψης προσωπικού!!!

Περισσότερα: http://sentra.com.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.