ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29 Οκτωβρίου 2012

Δελτίο τύπου του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων για την υπενοικίαση εργαζομένων από ΜΚΟ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Η συστηματική υποβάθμιση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δρομολογήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποσκοπούσε μακροπρόθεσμα στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού και στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομοθετικού πλαισίου υπέρ των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο αρχαιολογικό έργο, για την   «επιτάχυνση» και την «επίτευξή» του. Αυτό εκφράστηκε με την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων, με τις εφεδρείες, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, την συρρίκνωση του προσωπικού, την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, τα μνημόνια συναντίληψης και τελικά με την ίδια την κατάργηση του ΥΠΠΟ.

Άλμα για την ιδιωτικοποίηση και το πλήρες ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παραμονές των εκλογών, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για προσλήψεις και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»!   Το τότε ΥΠΠΟΤ απεύθυνε «πρόσκληση» προς τις «Μ.Κ.Ο.», «Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού”». Η πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη «συνεργασία» μεταξύ «φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τις «περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, μουσεία) καθώς και τα εποπτευόμενα από το ΥΠΠΟΤ Νομικά Πρόσωπα με καταστατική αρμοδιότητα την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του πολιτισμού».  

Σήμερα, συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση,  η νυν Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προχωράει στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου και ανακοινώνει την πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργαζομένων μέσω ενοικίασης τους από Μ.Κ.Ο., καταστρατηγώντας κλαδικές και εθνικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και το κύρος μιας άλλοτε κραταιής υπηρεσίας που κάποτε όριζε το ταλαιπωρημένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της με τις πενιχρές συμβάσεις της. Με ανακοίνωσή της η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού – Τουρισμού ανακοίνωσε τις 14 πρώτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εντάχθηκαν στον «1ο κύκλο αξιολόγησης της πρόσκλησης που εξέδωσε η Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού – Τουρισμού» και θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Σημειώνεται ότι τον δρόμο άνοιξε ήδη η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων προκειμένου να εκτελέσουν αρχαιολογικό έργο.  

Πρόκειται για πρόγραμμα της ΕΕ, που η χρηματοδότησή του «αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη» που «προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους». Τα χρήματα αυτά θα δίνονται στις «Μ.Κ.Ο.», για να προσλαμβάνουν εργαζόμενους κάθε ειδικότητας για τις ανάγκες τις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι Μ.Κ.Ο. θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες τους με ποσοστό 5% του κόστους, ενώ οι «εργαζόμενοι» θα αμείβονται με το αστρονομικό ποσό των 625 ευρώ μηνιαίως! Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια υπενοικίασης «φθηνού» προσωπικού προς το δημόσιο, η οποία κρύβεται συγκεκαλυμμένα πίσω από το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Στις προκηρύξεις πρόσληψης μέσω των Μ.Κ.Ο. δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν επιστημονικά κριτήρια, όπως ορίζει και ο νόμος, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια αξιοκρατίας, κατακερματίζοντας την αξιοπρέπεια των ζητούντων εργασία.  

Εκτός όμως από την εμφανή οικονομική υποβάθμιση των εργαζομένων υποβόσκει η περιθωριοποίηση του ίδιου του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που τον συναθροίζουν. Τη θέση των αρμόδιων φορέων, ο οποίοι έπρεπε να μεριμνούν και να προβαίνουν με διαφανείς διαδικασίες στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, παίρνουν τώρα οι νέοι κοινωφελείς πάντα οργανισμοί ενοικίασης υπαλλήλων!! Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες ορισμένες «Μ.Κ.Ο.» που ήδη εμπλέκονται στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς να παρέμβουν στο αρχαιολογικό έργο.   Στο σημείο αυτό πρέπει να καταγγελθεί η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, που αντί να καλέσει τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν αυτή την κατάσταση, συμμετέχει ενεργά χρησιμοποιώντας το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ ως δουλεμπορικό γραφείο και βασικό πυλώνα αυτής της προσπάθειας μέχρι τώρα. 

Με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη θέσεων εργασίας μέσω Μ.Κ.Ο. για τις ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταδικάζει τη μεθοδευμένη πολιτική εξαθλίωσης των συνθηκών και αμοιβών εργασίας αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ζητούμε την άμεση διακοπή της πρακτικής υπενοικίασης εργαζομένων από τις Μ.Κ.Ο. και την άμεση πρόσληψη με επίσημες διαδικασίες και κριτήρια του απαραίτητου για τη λειτουργία της αρχαιολογικής υπηρεσίας προσωπικού. Αιτούμαστε επίσης την εξαίρεση των αρχαιολόγων, που εργάζονται για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από κάθε πράξη απασχόλησης με μεσάζοντες. Διεκδικούμε το άμεσο δικαίωμα εργασίας μας στο υπουργείο πολιτισμού όπου και αποδίδουμε έργο. Καλούμε τα μέλη μας και τα σωματεία των εργαζομένων στον Πολιτισμό να αντισταθούν στο νέο δρόμο και τρόπο εργασίας που προσπαθούν να εδραιώσουν, να παλέψουν ενάντια στην εξαθλίωση του κλάδου και των συνθηκών εργασίας τους.      

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.ΕΚ.Α.

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.