ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Μαρτίου 2013

Δείτε μαγνητοσκοπημένη τη διάλεξη του Κώστα Πασχαλίδη για την ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (5 Μαρτίου 2013)

www.blod.gr

Ιδρύθηκε από την αρχή ως “Εθνικόν” και παρά τις πιέσεις να ονομαστεί “Κεντρικόν” διέσωσε τον αρχικό του τίτλο. Aποπερατώθηκε με ζήλο για να πλαισιώσει τους βασιλικούς γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Σοφίας, στέγασε τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, με νόμο που προέβλεπε να συγκεντρώνονται στο εξής εκεί τα μεγαλύτερα ευρήματα της σκαπάνης και αποτέλεσε από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του τον κεντρικό χώρο συντήρησης και αποκατάστασης των αρχαιοτήτων της χώρας.

Εκκενώθηκε σχεδόν εν μία νυκτί για το φόβο των βομβαρδισμών, στους μήνες που διήρκεσε το Αλβανικό Έπος. Χρησιμοποιήθηκε ως χώρος συναυλιών της Κρατικης Ορχήστρας, ως Υγειονομείο και ως προσωρινό κρατητήριο στην Κατοχή. Βομβαρδίστηκε ανελέητα και έχασε τη στέγη του στα Δεκεμβριανά, γιατί βρέθηκε στη ζώνη του πυρός. Κινδύνευσε να μετατραπεί σε έδρα του Άρειου Πάγου, αλλά αποκαταστάθηκε ως Μουσείο χάρη στις επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις των διευθυντών του, αμέσως μετά τον Πόλεμο.

Επανεξέθεσε το σύνολο των Συλλογών του δύο φορές μέσα στα τελευταία 65 χρόνια φτάνοντας τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εκθέσεων, με δεκάδες χιλιάδες αρχαιότητες σε προθήκες και διακόσιες χιλιάδες καταγεγραμμένες στις αποθήκες του. Έχει εξυπηρετήσει περί τις 9.000 διαφορετικές μελέτες ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο στα 130 χρόνια της λειτουργίας του, καθώς και δεκάδες περιοδικές εκθέσεις με τεράστια επιτυχία, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια εκπονεί και παρουσιάζει αναρίθμητα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και βέβαια, δέχεται ετησίως πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.  

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το αθόρυβο θαύμα στο κέντρο της πόλης σε μία διάλεξη, που φιλοδοξεί να σκιαγραφήσει το αδύνατο. Τα 130 χρόνια της Ιστορίας ενός δημόσιου και μοναδικού στον κόσμο Ιδρύματος.

Video

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.