ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 Σεπτεμβρίου 2014

Έφυγε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής, Τάσος Μαργαριτώφ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Έφυγε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής, Τάσος Μαργαριτώφ

Απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 2014 ο διακεκριμένος συντηρητής έργων τέχνης, Τάσος Μαργαριτώφ. Ήταν ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος συντηρητής και κατείχε τον αριθμό 1 στην άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο Τάσος Μαργαριτώφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti και συντήρηση στο Instituto Centrale del Restauro της Ρώμης, όπου και αρίστευσε. Ως αριστούχος έτυχε το 1961 τιμητικής υποτροφίας από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα υπηρέτησε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1958 έως το 1992. Διετέλεσε επίσης μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συμμετείχε σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, εκπόνησε επιστημονικές μελέτες με αντικείμενο τη συντήρηση έργων τέχνης και εργάστηκε στη συντήρηση εικόνων, τοιχογραφιών, ψηφιδωτών, αρχαιολογικών αντικειμένων και νεοκλασικών κτηρίων, ως υπεύθυνος πολυάριθμων συνεργείων συντηρητών σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερους σταθμούς στις αρχαιότητες της Θήρας και Βεργίνας. Από τις σημαντικότερες εργασίες του ήταν η συντήρηση αρχαιοτήτων στη Σαντορίνη, στη Βεργίνα, στη Δήλο, στο Λευκαντί, στο Βόλο, στην Αγχίαλο, καθώς και στη Βεργίνα, όπου διέσωσε και το περίφημο κόκκινο ύφασμα. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα, συντήρησε τοιχογραφίες παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων στην Ιταλία (̟π.χ. Santa Maria Antiqua του 7ου αι. στη Ρώμη), στο Σινά, στα Ιεροσόλυμα και αλλού στους Άγιους Τόπους. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του στο πεδίο της έρευνας και η δράση του στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Το Φεβρουάριο του 2001 τιμήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS για την προσφορά του στον πολιτισμό και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ το 2013 τιμή στον πρωτοπόρο έλληνα συντηρητή, απένειμε και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων. Ο Τάσος Μαργαριτώφ υπήρξε επί πολλά έτη δραστήριο μέλος του Ελληνικού ICOMOS. Για το λόγο αυτό το Ελληνικό ICOMOS αισθάνεται φτωχότερο και εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος!

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.