ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22 Νοεμβρίου 2013

Έλληνας ερευνητής εντόπισε αρχαίο ιό των Νεάντερταλ στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων

Αρχαιολογία & Τέχνες, 21-11-2013

Πέρυσι οι επιστήμονες ανακάλυψαν αρχαίους ιούς ενσωματωμένους στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν. Τώρα, ένας Έλληνας επιστήμονας της διασποράς έκανε το επόμενο βήμα και εντόπισε αυτούς τους ιούς των Νεάντερταλ να «κρύβονται» μέσα στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων, αν και είναι άγνωστο ακόμα αν μπορούν να προξενήσουν κάποια ασθένεια.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης του Τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο Ρόμπερτ Μπέλσοου της Σχολής Βιοϊατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Πλίμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό βιολογίας Current Biology, σύμφωνα με το New Scientist, εξέτασαν το DNA 67 καρκινοπαθών και βρήκαν ότι το γονιδίωμα όλων περιείχε γενετικές αλληλουχίες αρχαίων ρετροϊών που είχαν βρεθεί και στους Νεάντερταλ. Οι ιοί έχουν «τρυπώσει» σε διάφορα σημεία του γονιδιώματος του σύγχρονου ανθρώπου, γι’ αυτό η ανακάλυψή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι, με μια πιο προσεκτική ανάλυση, θα βρουν κι άλλα ίχνη αρχαίων ιών. Οι εν λόγω ιοί πιθανώς μόλυναν τους προγόνους μας προτού καν γίνει ο διαχωρισμός του «έμφρονος ανθρώπου» (homo sapiens) από τα «ξαδέλφια» του, τους Νεάντερταλ και τους Ντενίσοβαν, κάτι που εκτιμάται ότι συνέβη πριν από περίπου 400.000 χρόνια.

Περισσότερα: http://archaiologia.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.