ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ +

Αιγεύς Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8 Ιουνίου 2016

Ένα μουσείο γεμάτο… μύθους

Γ. Συκκά, Καθημερινή, 8/8/2016

Τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη μεταβυζαντινή εποχή προβάλλει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, το οποίο εγκαινιάστηκε ύστερα από εννέα χρόνια προετοιμασίας. Λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, ελεύθερη είσοδο έως το τέλος του μήνα, διαδραστικές εφαρμογές κ.ά. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τον 640 τ.μ. αρχαιολογικό χώρο και για πρώτη φορά τον μεσαιωνικό πύργο, που έχει αναδειχθεί στην αυλή.

Ο Ηρακλής, ο Διόνυσος, ο Κάδμος, η Αντιγόνη, ο Οιδίποδας, η Ιοκάστη ήταν από τις πιο γνωστές μορφές στην αρχαία Θήβα. Ο Πίνδαρος, από τους σημαντικότερους λυρικούς ποιητές της. Σπουδαίος ποιητής ήταν και ο Ησίοδος, ενώ ο στρατηγός Επαμεινώνδας ήταν εκείνος που την απάλλαξε από τη σπαρτιατική κυριαρχία και τη μετέτρεψε σε ισχυρή πόλη-κράτος.

Δύναμη στην αρχαιότητα, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη, η Θήβα έχει πολλά να «διηγηθεί» στον σύγχρονο επισκέπτη. Το νέο μουσειακό συγκρότημα, που εγκαινιάστηκε χθες και αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του πολιτισμού της Βοιωτίας, από τους προϊστορικούς χρόνους ώς και τη μεταβυζαντινή εποχή, δίνει στο κοινό αυτή την ευκαιρία. Μια συγκινητική στιγμή για τους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι από το 2007 έβλεπαν κλειστό το μουσείο τους. Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το κτίριο και περίπου έξι χρόνια για να ετοιμαστεί η επανέκθεση.

Περισσότερα: www.kathimerini.gr

Σχόλια

Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να είναι στα Ελληνικά (πάντα με ελληνικούς χαρακτήρες) ή στα Αγγλικά. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα. Ο Αιγεύς διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει εκτός θέματος, προσβλητικά, ανώνυμα σχόλια ή κείμενα σε greeklish.